Pressmeddelande
Från SÄS
2012-02-06 13:00


Vårens hälsofrämjande föreläsningar


Nu är programmet för vårens hälsofrämjande föreläsningar på Södra Älvsborgs Sjukhus klart. Alla intresserade kan kostnadsfritt ta del av den kunskap som sjukhusets föreläsare förmedlar inom sju teman; stresshantering, alkohol, matvanor, fysisk aktivitet, sömn, tobak och beteendeförändring.

- Genom de hälsofrämjande föreläsningarna vill vi ge alla intresserade kunskap och inspiration samt konkreta råd och tips för att påverka sin egen hälsa säger Agneta Olofsson, hälsokoordinator och planeringsansvarig.

Lise-Lotte Risö Bergerlind Agneta Olofsson

Lise-Lotte Risö Bergerlind Agneta Olofsson. Foto Bo Haglund, Fotomedia.

Högupplöst bild på Lise-Lotte Risö Bergerlind och Agneta Olofsson (jpg)

Ohälsosamma levnadsvanor ligger bakom minst 20 procent av all sjukdom och alla för tidiga dödsfall i Sverige. I november utkom Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Riktlinjerna beskriver hur hälso- och sjukvården, genom att påverka levnadsvanor, ska arbeta för att förebygga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och psykisk ohälsa. Exempel på förebyggande arbete är att stötta patienter att vara fysiskt aktiva, inte röka eller dricka för mycket alkohol samt att ha goda matvanor.  

Lise-Lotte Risö Bergerlind, process- och utvecklingschef som ansvarar för den övergripande utvecklingen av SÄS hälsofrämjande insatser, menar att sjukhuset nu arbetar på bred front för att förebygga sjukdomar.

- Vi på sjukhuset är medvetna om vikten av hälsofrämjande insatser och Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer om levnadsvanor. Den kommer att hjälpa oss att utveckla detta arbete. Vi har i mångt och mycket påbörjat genomförandet av de åtgärder som riktlinjerna ålägger oss, vilket känns mycket positivt. Att både öka livskvalitet, förebygga ohälsa och öka samhällets möjlighet att klara sitt uppdrag kring vård och omsorg på detta sätt, känns mycket meningsfullt.

Föreläsningar inom sju teman
Föreläsningarna sker alltid på torsdagar. Fem av vårens sju föreläsningar kommer att äga rum på SÄS i Borås och resterande på SÄS i Skene. De ämnen som tas upp i Skene är sömn och alkohol. Föreläsningarna ger besökarna inspiration och grundläggande fakta i ämnet samt belyser vad man själv kan göra för att främja sin hälsa. Föreläsare är sjukhusets egna specialister med bred kompetens och lång erfarenhet inom respektive område


Vårens program
• 9 februari – Sömn, Skene
• 23 februari – Stresshantering, Borås
• 1 mars – Fysisk aktivitet, Borås
• 8 mars – Matvanor, Borås
• 15 mars – Alkohol, Skene
• 22 mars – Tobak, Borås
• 29 mars – Beteendeförändring, Borås

 Tid: kl 18:00 – 19:30

Plats: Elin Odenkrantssalen SÄS Borås
Konferenslokal Arne Aldman, SÄS Skene
www.vgregion.se/sas/halsa

 

 

 



Kontaktperson: Agneta Olofsson, hälsokoordinator tfn 033-616 1000


Läs meddelandet som PDF