Pressmeddelande
Från (None)
2010-06-21 09:30


Världsledande forskare i vårdbyggnad besöker Tehuset


På tisdag 22 juni besöker Roger Ulrich, professor i vårdbyggnad (evidensbaserad design), den nya vårdbyggnaden Tehuset vid Södra Älvsborgs Sjukhus.

Många av hans forskningsresultat har legat till grund för utvecklingen av Tehuset i Borås.  Det är framförallt forskningen kring betydelsen av enkelrum för patienter, närvaron av dagsljus och reduktion av ljud som har haft stor betydelse vid utformningen av det nya sjukhuset. 
 
Roger Ulrichs mångåriga internationella forskning har visat att god vårdarkitektur kan bidra till att förkorta vårdtiderna, förbättra patientsäkerheten, minska smittspridning och öka välbefinnande hos patienter, anhöriga och personal. Detta innebär att kostnaderna för samhället på lång sikt minskas.

Amerikanen Roger Ulrich, är professor vid Center for Health Systems & Design, College of Architecture, Texas A&M University, USA och sedan våren 2010, gästprofessor på Institutionen för arkitektur på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han har på senare år också arbetat som rådgivare till den engelska regeringen i deras utveckling av nya sjukhus. 

Efter en rundvandring i Tehuset kommer Roger Ulrich att hålla ett seminarium för medarbetare på SÄS, VG primärvård och Västra Götalandsregionen samt arkitekterna för Tehuset på temat: Det ekonomiska vinsterna av god design av vårdavdelningarna samt att sätta Tehuset i ett internationellt perspektiv. Roger Ulrich kommer att jämföra Tehuset med vårdbyggnader på andra håll i världen.

Pressträff kl 11.30

I anslutning till rundvandringen ordnas en pressträff tisdag 22 juni kl 11.30  i Tehuset (samling vid trappan i huvudentrén), Södra Älvsborgs sjukhus, Borås. Då finns tillfälle att göra intervjuer och ställa frågor till Roger Ulrich, professor i evidensbaserad design, Anders Melin, arkitekt på SWECO och ansvarig för utformningen av Tehuset, samt Christer Wettervik, t.f sjukhusdirektör. 

Välkomna!


Hör gärna av er om ni kommer.



Kontaktperson: Kommunikationschef Maria Bohlin 0708-21 19 34,
Pressjouren 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF