Pressmeddelande
Från (None)
2010-05-28 08:00


Vart ska man vända sig om man blir akut sjuk i Mark och Svenljunga efter 1 juni


Den 1 juni stänger akutmottagningen vid SÄS Skene. Blir man akut sjuk ska man precis som tidigare kontakta sjukvårdsrådgivningen, via telefon 1177, för att få råd om vart man ska åka – medicinkliniken vid SÄS Skene, primärvården i Mark/Svenljunga eller akutmottagningen SÄS Borås.

I april 2009 fattade sjukhusstyrelsen ett strukturbeslut avseende SÄS Skene som bland annat innebar stängning av akutmottagningen och akutvårdsavdelningen.  För patienterna kommer detta att innebära förändringar. Dagtid kommer akut sjuka patienter att bli hänvisade antingen till SÄS Skene eller till SÄS Borås beroende sjukdom och tillstånd eller till vårdcentralen. Vardagskvällar har primärvårdens jourcentral öppet i sjukhusbyggnaden i Skene och tar hand om akuta fall som dagtid hanteras av vårdcentralen. Nattetid blir man hänvisad till akutmottagningen i Borås om tillståndet kräver det. Sjukvårdsrådgivningens erfarna sjuksköterskor hänvisar till rätt ställe. Därför är det viktigt att alltid ringa 1177 först.

– SÄS Skene fortsätter att vara bemannat med läkare och sjuksköterskor dygnet runt för att ta hand om patienter som skrivits in under dagen, säger Christer Wettervik, tf sjukhusdirektör.

Framtidssatsningar vid SÄS Skene
Samtidigt som akuten stängs påbörjas en nysatsning i Skene. Sjukhusstyrelsen har beslutat att SÄS Skene ska utvecklas till ett närsjukhus med dagkirurgisk verksamhet och på sikt bli ett vård- och hälsocentrum.

– Vi bygger om två vårdavdelningar till ändamålsenliga enkelrum enligt samma modell som i Tehuset i Borås. Den dagkirurgiska verksamheten kommer att utökas och en omfördelning av operationsingrepp görs för att framförallt korta väntetider till operation, säger Christer Wettervik.

En ny entré med gemensam incheckning till alla specialistmottagningar och primärvården planeras också. Andra aktörer med hälsorelaterad verksamhet ska också hälsas välkomna att samsas med specialistsjukvård i gemensamma lokaler.


Fakta
Vart kan man vända sig om man blir akut sjuk i Mark eller Svenljunga?

Ring alltid 1177. Beroende på tillstånd och sjukdom blir du bli anvisad till:

  • Medicinmottagningen SÄS Skene som har öppet dagtid kl. 8:00-17:00
  • Akutmottagningen vid SÄS Borås som har öppet dygnet runt och erbjuder specialistvård för allvarligare skador och sjukdomar.
  • Primärvårdens vårdcentraler, som har öppet dagtid på vardagar.
  • Primärvårdens jourcentral i Skene (i sjukhusbyggnaden) som har öppet måndag-fredag kl.17:00 – 21:00, lördag, söndag och helgdag kl. 10:00-16:00. Där får patienten hjälp med akuta problem som dagtid sköts av vårdcentralerna.

Om tillståndet är livshotande ring 112 precis som tidigare.

För mer information kontakta informationsenheten.



Kontaktperson: Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn vxl 033-6161000


Läs meddelandet som PDF