Pressmeddelande
Från (None)
2009-10-28 16:00


Verksamhetsplan och budget godkändes av sjukhusstyrelsen


Vid onsdagens sammanträde med styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus fattades beslut om att godkänna verksamhetsplan och budget för 2010 liksom överenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnd 6 respektive 8 om vårduppdrag. Vidare godkände styrelsen inriktningen för den planerade operationsverksamheten i Skene. Under 2010 kommer antalet operationer att öka med 15 procent. Sjukhusdirektören informerade styrelsen om sjukhusets arbete med att reducera antalet medarbetare med hjälp av ett strukturerat omställningsprogram och om tidplanen för beslutade förändringar i Skene.

Sjukhusets verksamhetsplan och budget är starkt präglad av de kvardröjande effekterna av regionens resursfördelningsmodell och regionens effektiviseringskrav. En viktig beståndsdel i överenskommelsen är att sjukhuset tillförs en tillfällig resursförstärkning under 2010 med 24,5 mkr, i avvaktan på verksamhetsöversyn och anpassningsarbete som ska generera en kostnadsreduktion. Resultatbudgeten för 2010 uppvisar ett nollresultat. Detta förutsätter att sjukhuset avvecklar c:a 300 medarbetare de närmaste åren.
 
I styrelsens beslut från den 22 april 2009 om inriktning för Södra Älvsborgs Sjukhus, Skene gavs sjukhusdirektören i uppdrag att omgående påbörja arbetet med att utöka den planerade operationsverksamheten. En utredning är gjord. Den visar ett högt kapacitetsutnyttjande vid operationsavdelningen i Skene men också att det finns en potential att öka antalet ingrepp. Under 2010 beräknas antalet ingrepp kunna öka med 15 procent.

Sjukhusdirektören informerade vidare om hur sjukhuset ska klara av att reducera antalet medarbetare med 200 under 2010. Som ett första steg i det arbetet har ett anställningsstopp införts. Ett omställningsprogram har tagits fram vid sjukhuset. Det inkluderar en genomgång av bemanning och kompetens. Målet är att klara av förändringen med naturlig avgång, dvs. utan uppsägningar.

Vid sjukhuset i Skene kommer tidplanen för beslut att förändras. Vid årsskiftet stänger bland annat en vårdavdelning. Det innebär att efter julhelgerna kommer Södra Älvsborgs Sjukhus, Skene ha två vårdavdelningar öppna.

Styrelsen gavs även information om resultaten från en under hösten genomförd medarbetarenkät som syftade till att klarlägga hur pass nöjda medarbetarna är med olika aspekter på anställningen vid sjukhuset. En motsvarande enkät genomfördes 2007 och sammantaget är resultaten i stort sett jämförbara. Vissa av delresultaten visar på stora förbättringsmöjligheter men det finns också klart positiva inslag.

Övriga frågor som behandlades på styrelsemötet var i korthet: godkännande av månadsrapport efter september, beslut om sammanträdestider för 2010, information om läget vid akutvårdcentralen i Borås och information av revisionsrapport avseende vårdlogistik



Kontaktperson: Berndt Andersson (m), vice ordförande sjukhusstyrelsen, tfn 0736-17 11 37
Ingela Tuvegran, sjukhusdirektör, tfn 0705-88 99 68, Marie Lindström, HR-direktör, tfn 0730-53 63 93 Hans-Göran Hagström, bitr. sjukhusdirektör akut vård, tfn 0706-44 42 18, Lennart Ryler, administrativ direktör, tfn 0706-08 13 39 Björn Gustafsson, informationschef, tfn 0705-18 11 65


Läs meddelandet som PDF