Pressmeddelande
Från (None)
2009-10-07 08:30


Vidgade vyer - Om syn, seende och ögat som sinnesorgan


Välkomna på invigning av utställning den 8/10 kl 14:00 i museet, entrén SÄS Borås.

Invigningstalare är Lise-Lotte Risö-Bergerlind, processchef vid SÄS.

Museet.då.nu öppnar nu på torsdag den 8 oktober sin nästa utställning, som handlar om syn och seende. Här kommer ett medicinhistoriskt, medicinskt och kulturellt perspektiv att presenteras kring ögat och synens betydelse för människan.

Här kan man se hur ögat är uppbyggt och hur synen fungerar. Likaså ställer vi ut äldre undersökningsapparatur för synundersökningar av olika slag, samt konst på temat optiska illusioner – något som rör hjärnans tolkning av det vi ser.

Några historiska nedslag berättar om synen på synen genom historien. Antikens mest inflytelserike läkare Galenos (129-199) menade t.ex. att synen producerades av speciella ”synandar”. Närsynthet berodde på svaghet hos synanden och resulterade i att den inte orkade ända fram till objekt synliga på avstånd.

Några oftalmologiska landvinningar presenteras också, såsom uppfinningen av oftalmoskopet och den syntetiska ögonlinsen.

Vad gäller de kulturhistoriska aspekterna berättar utställningen kortfattat om hur vi i vårt vardagsspråk använder många uttryck kopplade till ögat och vår syn, samt hur det vi faktiskt ser rent fysiskt också påverkar hur vi tänker kring världen, andra människor och oss själva.

Hjärtligt välkommen till en inblick i Ögats värld – vår utblickspunkt i världen!


 

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Ragnvi Andersson, intendent museet.då.nu, tfn 033-616 15 01


Läs meddelandet som PDF