Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-12-09 16:45


126 miljoner kronor för att stärka utvecklingen i Västra Götaland


Regionutvecklingsnämnden fattade idag beslut om att avsätta 126 miljoner kronor till olika projekt och verksamheter för att stärka konkurrenskraften och utvecklingen i Västra Götaland. 50 miljoner kronor av de totalt 126 miljonerna, avsätts till förskottering av Lundbyleden och väg Torslandavägen i Göteborg. I Skaraborg görs flera olika satsningar och tio miljoner kronor satsas på en avancerad körsimulator på Lindholmen i Göteborg.

- Den senaste tidens utveckling inom näringslivet och den snabbt vikande konjunkturen gör att regionutvecklingsnämnden tidigarelägger vissa satsningar för att stärka utvecklingen i Västra Götaland, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Nedan presenteras ett urval av regionutvecklingsnämndens beslut:

50 miljoner kronor för tidigareläggning av utbyggnad av Lundbyleden och Torslandavägen i Göteborg

Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 50 miljoner kronor till förskottering av utbyggnad av Lundbyleden och väg 155, Torslandavägen, som är den viktiga förbindelsen till Göteborgs Hamn. Förskotteringen ryms i Västra Götalandsregionens befintliga budget.

I den gällande regionala infrastrukturplanen för Västra Götaland 2004-2015 ingår två etapputbyggnader av Torslandavägen mellan Vädermotet och Bulycke med tänkta byggstarter 2011 och 2014. Utbyggnad av Lundbyleden ingår i den nationella vägplanen. Utbyggnaderna av Torslandavägen och Lundbyleden har av företrädare för näringslivet pekats ut som mycket angelägna, för att förbättra utvecklingsmöjligheterna för både befintliga och nya verksamheter på Hisingen.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Rolf Thor, tel: 0703-20 63 58.

Omfattande satsningar i Skaraborg

Regionutvecklingsnämnden fattade ett rambeslut på 6 miljoner kronor för ”Strategi för att säkra jobb och industriell framtid i Skaraborg”, som har utarbetats av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde, Gothia Science Park och IDC West Sweden. Västra Götalandsregionen prioriterar i dagens beslut insatser på tre områden: ett produktionskompetenscentrum, den så kallade ”omställningsfabriken” och affärsutveckling. Totalt omfattar programmet 56 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod, varav drygt hälften avser utbildningar på Högskolan i Skövde. Det kortsiktiga målet är att bidra till att industrin i Skaraborg går stärkt ur den omställning som kommer under de närmsta åren och det långsiktiga målet är att initiera och genomföra kunskaps- och kompetenshöjande insatser för att utveckla tillverkningsindustrin.

Övriga projekt i Skaraborg som tilldelas medel från regionutvecklingsnämnden är:

• Industrial Development Center West Sweden AB 2009 och Tillväxt 2010 – industriella nätverk, 3,3 miljoner kronor.

• Mission 24 – verktyg för samverkan mellan näringsliv och akademin (IDC West Sweden AB), 683 499 kronor.

• ElektronikUtvecklingsCenter i Västra Götaland (EUC) – utvecklingsresurs för elektronik och programvara, 500 000 kronor.

• Gothia Science Park Projektarena – samverkansmiljö för företag, akademi och offentliga aktörer tilldelas 2,5 miljoner.

• Projektet Skaraborgs Innovativa Miljö (SIM) 2011 tilldelas 1,7 miljoner kronor.

Västra Götalandsregionens kontaktpersoner är Agneta Mårdsjö tel: 0703-75 19 23 och Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18.

10 miljoner kronor till etablering av avancerad körsimulator

Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 10 miljoner kronor till projektet ”Etablering av avancerad körsimulator i Göteborg”, som drivs av VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut).

Syftet med etableringen av körsimulatorn är att stärka möjligheten för fordonsindustri och akademi att bedriva avancerad FoU samt produktutveckling inom aktiv fordonssäkerhet. Västra Götalandsregionens satsning är nära kopplad till Vinnovas satsning på kompetenscentrat inom simulering på Lindholmen, VIP (Viritual prototyping and assessment by simulation).

Den nya simulatorn i Göteborg tas i bruk 2010 och ska med avancerad teknik klara tillämningar som idag inte kan genomföras. Den geografiska närheten till användarna inom fordonsindustrin i Västsverige är en mycket viktig aspekt.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18.

Nytt kompetenscentrum för batteriteknik i Ale kommun

2,6 miljoner kronor avsätts för att etablera ett oberoende battericentrum i Ale kommun. Det drivs av Energiteknikcentrum för batterier och bränsleceller (ETC). Kompetenscentrat ska stödja svensk fordonsindustri i arbete med utveckling av den framtida elbaserade fordonstekniken hybridfordon, plug-in hybridfordon och elfordon. Etableringen av battericentrat ska starta omgående.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18.

Satsningar inom den marina sektorn

Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 4 miljoner kronor för 2009 till projektet Lighthouse, som drivs i samverkan mellan Chalmers, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, rederinäringen, Vinnova och Västra Götalandsregionen. Huvudfokus ligger på sjöfart, med betoning på miljö, energi, arbetsmiljö, säkerhet och logistik. Västra Götalandsregionen har ett långsiktigt åtagande i Lighthouse, som startade 2006.

Projektet Mare Novum - ett samarbete mellan Göteborgs Universitet och kustkommunerna i norra och mellersta Bohuslän - tilldelas 2,26 miljoner kronor. Mare Novum verkar för att fler marina innovationer snabbt och effektivt når marknaden. Tyngdpunkten ligger på livsmedelsförädling, kustnära fiske, vattenbruk, marin bioteknik, marin miljötelnik/analys och besöksnäring.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23.

Industriell Dynamik för små och medelstora företag

Regionutvecklingsnämnden tog beslut om att avsätta 4,44 miljoner kronor för 2009 till det pågående projektet Industriell Dynamik, som syftar till att ge små och medelstora industriföretag support för innovation och tillväxt. Genom Industriell Dynamik ska befintliga företag kunna stärka sin tillväxt och konkurrenskraft. Projektet drivs av IVF Industriforskning och utveckling AB.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23.

En sammanställning över regionutvecklingsnämndens samtliga beslut finns i snabbprotokollet.

Handlingarna till sammanträdet finns på www.vgregion.se/regionutveckling.



Kontaktperson: Kent Johansson (c), ordförande regionutvecklingsnämnden, tel: 0705-37 03 40, eller Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32.


Läs meddelandet som PDF