Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-11-10 10:20


IT-stöd i vårdplaneringen stärker patientens säkerhet


Många patienter har behov av vård även efter utskrivning från sjukhuset. För de patienter där fortsatta insatser behövs i den kommunala vård och omsorgen eller primärvården sker i dag så kallad samordnad vårdplanering. Involverade vårdgivare utbyter information om den vård patienten fått, hälsotillstånd och fortsatta vårdbehov. En god kommunikation och säker kunskapsöverföring bidrar till att patientens behov tillgodoses.

Ny gemensam rutin med IT-stöd för samordnad vårdplanering införs i Västra Götaland

Projekt Samordnad vårdplanering (SVPL) är en gemensam satsning av Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna i länet. Syftet är att förenkla rutiner och öka den medicinska säkerheten för patienter med behov av samordnade vård och omsorgsinsatser. Projektet är nu framme vid införandet av en för hela länet gemensam rutin som stöds av en webbaserad IT-tjänst. IT-tjänsten hanterar även de uppgifter som enligt lag är kopplade till betalningsansvaret mellan vårdgivarna. Totalt berörs ungefär 50 000 patienter årligen i länet.

Med den nya rutinen och IT-stödet kommer nuvarande arbetsmetod med faxmeddelanden mellan vårdgivarna att tas bort. Med patientens medgivande, kommer den vårdansvarige via dator att kunna ge mottagande vårdgivare tillgång till de uppgifter som behövs för patientens fortsatta vård- och omsorgsinsatser.

Tidplan för införande

Införandet av den nya rutinen och stödjande IT-tjänst i hela Västra Götaland kommer att ta ca 1,5 år och beräknas vara genomfört vid årskiftet 2009-2010. Det förändrade arbetssättet kommer, fullt ut genomfört, att beröra cirka
15 000 användare inom sjukhusen, primärvården och inom kommunernas vård och omsorg.

Pilotprojekt i Falköping och Tidaholm

Under hösten 2008 kommer en pilottest att genomföras inom några verksamheter i Skaraborg. Pilottesten är avgränsad i omfattning och berör verksamhet vid sjukhuset i Falköping samt kommunal vård och omsorg och primärvård i Falköpings och Tidaholms kommun. Pilotprojektet startade 5 november och innebär att den nya samordnade vårdplaneringsrutinen med IT-stöd prövas tillsammans med utbildnings- och supportorganisation för
IT-tjänsten.

Närmare upplysningar – pilottesten:

Inger Larsson, vårdutvecklare Falköpings sjukhus.
Tel: 0515 874 44  inger.m.larsson@vgregion.se

Sture Olsson, MAS, Falköpings kommun
Tel: 0515 885 192 sture.olsson@falkoping.se

Kim Ström, rehabchef, primärvården Falköping
Tel: 0515 870 83  kim.strom@vgregion.se

Närmare upplysningar - SVPL-projektet:

Christina Wisser, projektledare SVPL
Tel: 0708 130 542 christina@meditik.se

Jan Carlström, styrgruppens ordf
Tel: 0709 694 388 jan.carlstrom@vgregion.se

Idalena Svensson, planeringsledare VästKom
Tel: 031 335 54 00 idalena.svensson@vastkom.se


SVPL-PROJEKTETS ORGANISATION

Projektets styrgrupp är sammansatt av representanter för VästKom  (Västsvenska Kommunförbundets Samorganisation) samt representanter för regionens sjukhus och primärvård (offentlig/privat).

Införandegrupp (SAMSA)

Gruppen består av representanter för de sex samverkansområdena i länet (kommun/region). Gruppen planerar och leder införandet av rutinen och IT-tjänsten inom respektive geografiskt delområde i länet.
För kontaktuppgifter till SAMSA-representanterna, se:  www.vgregion.se/svp



Kontaktperson: Förutom kontaktpersonerna ovan Ulf Öhlin, informatör, 0704-96 29 88


Läs meddelandet som PDF