Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2008-10-14 14:29


”Insatser behövs i hela Västra Götaland”


– Den senaste utvecklingen på arbetsmarknaden berör hela Västra Götalands län och många branscher, inte bara fordonsindustrin. Det är viktigt att insatserna kommer alla till del, oavsett var i Västra Götaland man bor.

Det var ett av de främsta budskapen när samordningsmännen Lars Bäckström och Kent Johansson träffade näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på tisdagen.

Syftet med mötet var att diskutera hur man med gemensamma insatser bäst kan hantera utvecklingen med ökade varsel och signaler om neddragningar inom fordonsindustrin.

Kent Johansson och Lars Bäckström har sedan de fick uppdraget haft kontakt med många aktörer i Västra Götaland – bland andra Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, enskilda företag, kommunalförbunden, universitet och högskolor – för att skapa en samlad bild av situationen.

– Vi inventerar vilka resurser som finns och hur vi bäst arbetar tillsammans. Vi fick många intryck vid dagens möte. Vi har en regelbunden kontakt med kommunala företrädare i hela länet, säger Johansson och Bäckström.

Inbjudna till mötet var också Volvo AB, Volvo Cars, flera underleverantörer till fordonsindustrin, fackförbund samt kommunstyrelsens ordförande i ett antal kommuner som präglas av fordonsindustrin.

Bakgrund

Regeringen utsåg den 2 oktober landshövding Lars Bäckström och regionråd Kent Johansson, Västra Götalandsregionen, till samordningsmän, med anledning av de senaste varslen inom framförallt fordonsindustrin. Deras uppgift är att kraftsamla och samordna alla insatser i Västra Götaland. Samordningsmännen ska informera regeringen och andra berörda om hur arbetet går och om ytterligare stöd och insatser anses nödvändiga. Samordningsmän-nens uppdrag är inte tidsbestämt.

Kontaktpersoner

Lars Bäckström
Landshövding, Länsstyrelsen i Västra Götalands län
0705-23 98 80

Kent Johansson
regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen
0705-37 03 40

 

Pressbilder

Aktuella pressbilder finns från ca 15.30 idag, tisdag. Kontakta Eva Gabrielson.



Kontaktperson: Pressansvariga: Annika Braide, informationschef, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 0736-67 51 88.
Eva Gabrielson, informatör, Regionutvecklingssekretariatet, Västra Götalandsregionen, 0705-24 62 45.


Läs meddelandet som PDF