Pressmeddelande
Från Vårdsamverkan Fyrbodal
2010-02-10 17:40


Invigning av Vårdsamverkan Fyrbodal


Samarbete, samordning och samverkan – det är vad Vårdsamverkan Fyrbodal står för.  I fredags invigdes kansliets nya lokaler, en ny webbsida och ett nytt grafiskt utseende. Inom Vårdsamverkan Fyrbodal samlas beställarnämnderna i Fyrbodal, primärvård, länssjukvård och Fyrbodals kommuner, samt Lilla Edet för att arbeta mot gemensamma mål. Det handlar om att öka samverkan, se till att vård sker på rätt nivå och att den planerade vården ökar.

Fredagens festligheter inleddes med en föreläsning av Sven Kylén, ordförande för det lokala FoU-rådet Fyrbodal och FoU-chef för FoUU-enheten (Forskning och Utveckling/Utbildning) primärvården i Fyrbodal. Efter det klippte Bo Lundgren, socialchef i Uddevalla kommun och avgående ordförande för Vårdsamverkan Fyrbodals ledningsgrupp, bandet och så var lokalerna samt den nya hemsidan och logotypen officiellt invigda. I och med flytten sitter Vårdsamverkan Fyrbodals kanslipersonal nu i FoUU-centrum Fyrbodals lokaler där man delar på utbildnings-, möteslokaler och gästarbetsplatser med primärvårdens FoU och studierektorer.

- Både landstingets och kommunernas forsknings- och utvecklingsarbete gynnas av lokaliseringen. Den ökade dynamiken som vårdsamverkans flytt givit har redan resulterat i att Socialstyrelsen beviljat Fyrbodalområdet 350 000 kr till äldreforskning. Det är en grundplåt till att öka på Fyrbodals äldre-FoUU i kommuner och landsting, och det placerar oss på Socialstyrelsens karta, sa Sven Kylén i sitt invigningstal.

Vårdsamverkan Fyrbodal fokuserar just nu på tre områden: information och kommunikation, äldre med stort vårdbehov samt vuxenpsykiatri och missbruk. För att underlätta kommunikationen mellan olika vårdinrättningar och på det sättet säkra en smidigare övergång för patienter som kommer till eller lämnar slutenvården och övergår till primärvård och/eller kommun, har man infört ett webbaserat IT-system (KLARA). Det är det första kommunikationssystemet som inkluderar alla vårdgivare.

Inom äldrevården pågår ett flertal projekt, bland annat ett auskultationsprojekt mellan MÄVA på Uddevalla sjukhus och kommunens personal samt förberedelsearbete för att kunna införa de nya nationella riktlinjerna för demens över vårdgivargränserna. Som redan nämnts har dessutom Fyrbodalområdet beviljats FoU-medel för att starta en plattform för äldreforskning.

Även inom vuxenpsykiatri och missbruk pågår mycket arbete inom ramen för Vårdsamverkan Fyrbodal. Det är viktigt att samarbetet fungerar kring de vårdtagare som behöver stöd från flera olika vårdgivare. Socialstyrelsen har beviljat medel för att utveckla samsynen och kompetensen inom vuxenpsykiatrin.

Sven Kylén betonade också vikten av kontinuerlig kompetensutveckling och av att ta till vara på och sprida den kunskap som finns i Fyrbodal.

– Vi behöver se till att det blir ett mer samverkansbaserat lärande och lokalt kunskapsskapande för att hantera utmaningarna, sa Sven Kylén.

Kontaktpersoner: Bo Lundgren, socialchef Uddevalla kommun, avgående ordförande ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal, tfn 0522-69 70 20 mobil 070-689 70 20
Maria Bruhn, samordnare, enhetschef, Vårdsamverkan Fyrbodal, tfn 0521-27 63 77, mobil 070-561 59 82.

 

Socialchef Bo Lundgren

 

Socialchef Sture Johansson och enhetschef Maria Bruhn

Sven Kylén ordförande i lokala FoU-rådet Fyrbodal

Vårdsamverkan Fyrbodals lokaler i Vänerparken

 

Kort om Vårdsamverkan Fyrbodal:

Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisation som samfinansieras av Västra Götalandsregionen och Fyrbodals 14 kommuner samt Lilla Edet.

Vårdsamverkan Fyrbodal arbetar för gränsöverskridande samverkan mellan samtliga vårdgivare. Det krävs samlade krafter runt vårdtagaren för att kunna erbjuda en kvalitativ och kostnadseffektiv vård.

Vårdsamverkan Fyrbodal arbetar för att ta bort trösklar och riva murar mellan sjukhus, primärvård och kommuner, för att skapa gemensamma lösningar på gemensamma behov och kunskapsutbyte mellan vårdgivare.

Sedan år 2000 arbetar organisationen enligt fastställt samverkansavtal mellan hälso- och sjukvårdsnämnd 1, 2 och 3, primärvård, länssjukvård och kommunerna i Fyrbodal samt Lilla Edets kommun.

 

Västra götalandsreigonens logotyp



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF