Pressmeddelande
Från Tvätteriet Alingsås
2006-06-14 10:45


Kampanj på Tvätteriet Alingsås ger goda resultat

Kostnaden för textilsvinnet har gått ner med nästan två miljoner kronor


Från 8,4 till 6,5 miljoner kronor. Så mycket har svinnet av textilier från Tvätteriet Alingsås minskat mellan de två senaste inventeringarna.
- Vi genomför en bred kampanj med bland annat information, bättre rutiner, returpåsar och id-märkning av personalkläder och resultaten är tydliga, säger Hans-Åke Johansson som är tvätteriets marknadschef.

Kostnaderna för kampanjen mot svinnet ligger i storleksordningen 350 000 kronor. Men det är väl investerade pengar eftersom besparingarna ligger på 1,9 miljoner kronor per år.

- Att det försvinner textilier för oss har varit ett problem i många år, förklarar Hans-Åke Johansson, mot slutet av 1990-talet  blev det anmärkningsvärt stort.

På fyra år steg den årliga kostnaden från 2,7 till 5,9 miljoner kronor. 2003 slog svinnet nytt rekord och nådde över 8 miljoner kronor.
Herrkalsonger, damtrosor och babyfiltar hör till det som oftast försvinner från sjukhusen.

Under förra året inleddes en omfattande kampanj som satte tummen på svinnet och som gjorde det synligt framför allt för personalen inom sjuk- och hälsovården i Västra Götalandsregionen.

Det handlade bland annat om att skapa rutiner så att patienter som fick med sig kläder och andra textilier hem på ett enkelt sätt också kunde lämna tillbaka dem.

- Vi besökte alla BB-avdelningar i regionen och berättade för dem om det höga svinnet på just babyartiklar, säger Hans-Åke Johansson. Dessutom har vi haft cirka 900 tvättansvariga i regionen hos oss på utbildningar.

- Den här satsningen är ganska färsk och jag hoppas att vi ska få en ytterligare sänkning av svinnet under de kommande åren.

Den senaste inventeringen visar alltså på en minskning av kostnaden för svinnet med 1,9 miljoner kronor – närmare 25 procent mindre än för 2003.

Här är 10-i-topp-listan på de textilier från Tvätteriet Alingsås som försvinner mest från sjukhusen i Västra Götalandsregionen:
- Värmesocka
- Herrkalsong
- Damtrosa
- Babyfilt
- Joggingbyxa
- Babytäcke
- T-tröja
- Patientkofta
- Bäddskjorta
- Filtar

Värdet av filtar som försvinner ligger på 750 000 kronor årligen. Svinnet av herrkalsonger, damtrosor, joggingbyxor och bäddskjortor ligger årligen på cirka 500 000 kronor för vardera av textilierna.

Var fjärde värmesocka försvinner varje år. Detsamma gäller för ungefär var sjätte herrkalsong, damtrosa, babyfilt, joggingbyxa och babytäcke.

Tvätteriet Alingsås ger tvätt- och textilservice åt 25 sjukhus. Textillagret har ett värde på 128 miljoner kronor och innehåller 100 000 artiklar. Varje dag passerar 40 ton tvätt genom anläggningen. Tvätteriet Alingsås har 300 anställda och i vården i Västra Götalandsregionen finns 33 000 anställda.



Kontaktperson: Hans-Åke Johansson, Tvätteriet Alingsås 0322-66 98 21 eller 070-622 41 45.


Läs meddelandet som PDF