Pressmeddelande
Från Konst- och kulturutveckling
2009-01-26 13:30


30 januari – 2 februari

LAB SWEDEN 2009


År 2007 arrangerade det världsledande integrerade engelska danskompaniet CandoCo Dance Company ”International SUMMER LAB” i England. CandoCo kommer nu till Sverige och håller LAB SWEDEN 2009, inbjudna av koreografen Veera Suvalo Grimberg, i samarbete med Konst- och kulturutveckling, Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen.

LAB SWEDEN 2009 erbjuder deltagarna workshops i nutida dans, samtal om metod och koreografiska processer samt möjlighet till erfarenhetsutbyte, där de medverkande delar kunskap och erfarenheter inom danskonstområdet med varandra. LAB SWEDEN 2009 kommer att hållas på Axevalla folkhögskola, Axvall, den 30 januari till den 2 februari. LAB SWEDEN 2009 avslutas den 2 februari med en dansfilmsafton där bl a en trailer av dansfilmen Prinsessa visas.

I dansfilmen Prinsessa möts dansaren Iris Bazal Castells, Spanien och danskonstnären och koreografen Veera Suvalo Grimberg, Göteborg, i en konstnärlig dokumentär där t ex vatten och rullstolar hyllas. Filmaren Kia Nordqvist är med och fångar en konstnärlig, mänsklig, koreografisk och social process. Filmen Prinsessa kommer att ha premiär senare i vår.

Koreografen Veera Suvalo Grimberg, Göteborg, har tidigare arbetat som bl a Stadskoreograf i Vara. Veera är känd för sina olika sätt att ta sig an dansen. Hon arbetar med många olika konstellationer för att sätta fokus på danskonsten. Veera Suvalo Grimberg använder sig av många olika sätt för att nå ut, bland annat genom film. Hon har vid flertal tillfällen samarbetat med filmaren Kia Nordqvist.

CandoCo Dance Company har sedan 1991 arbetat med att i en professionell miljö skapa möjligheter där funktionshindrade och icke-funktionshindrade artister kan arbeta tillsamman, i en så kallad integrerad dans.
CandoCo Dance Company var senast i Göteborg under Dansbiennalen 2006, med föreställningarna The Journey och In praise of Folly. Där var vid detta tillfälle som Veera Suvalo Grimberg tog en första kontakt med danskompaniet.

Mer information: LAB Sweden   CandoCo Dance Company  

Bilder för publicering:      Iris Bazal Castells i dansfilmen Prinsessa. Fotograf: Robert Nilsson



Kontaktperson: Projektledare Veera Suvalo Grimberg, 0706- 483 313.


Läs meddelandet som PDF