Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2006-11-10 09:00


Politiker från Västra Götaland invalda i europisk samarbetsorganisation


Västra Götalandsregionen är även fortsättningsvis väl representerat i den högsta ledningen för Assembly of European Regions (AER). Vid samarbetsorganisationens generalförsamling omvaldes såväl Hans Aronsson som Lars-Gerhard Westberg på de framskjutande poster de innehaft under den gångna mandatperioden.

 

Hans Aronsson, som nyligen omvaldes till regionfullmäktiges ordförande, fick även förnyat förtroende att, som en av två från Sverige, att ta plats i AER:s högsta politiska organ – Byrån. Byråns uppgift är att utgöra sambandet mellan Generalförsamlingen och de många olika kommittéer som arbetar på Generalförsamlingens uppdrag.

Två av dessa kommittéer är permanenta. I en av kommittéerna, som hanterar demokratifrågor som exempelvis EU-kommissionären Margot Wallströms ”Plan D” (dialog, debatt och demokrati) samt regionernas roll i Europa, omvaldes regionfullmäktigeledamoten Lars-Gerhard Westberg som vice president. I den egenskapen hade Westberg tidigare under dagen för Generalförsamlingen redovisat kommitténs årsberättelse som omfattade bland annat två s.k. ”vitböcker” om regionernas roll i Europa och regionernas möjlighet att påverka EU:s beslutfattare.

 

AER är en medlemsorganisation för Europas regioner. Sedan bildandet 1985 har syftet varit att utbyta erfarenheter och inte minst påverka utformningen av EU:s politik. 255 regioner från ett 30-tal länder arbetar gemensamt för att bland annat utveckla den regionala demokratin och självbestämmandet, utveckla samhällsservicen till medborgarna samt vara diskussionsforum för globalisering och EU:s utvidgning.

Årets generalförsamling, som hölls i Palma de Mallorca, antog också ett uttalande om att ”tänka globalt – agera regionalt”.



Kontaktperson: Hans Aronsson tel 0705 31 32 01
Lars-Gerhard Westberg tel 0705 95 21 32 Olle Jonäng, protokollchef, tel 0705 16 78 01


Läs meddelandet som PDF