Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2010-09-28 14:15


Pressinbjudan till seminariet "Imaging R & D in Western Sweden"


Vad kan nya tekniker för visualisering av den friska och sjuka kroppen betyda för modern hälso- och sjukvård? Hur kan forskningen i Västsverige bidra till att ge regionen bästa tänkbara vård? Dessa frågor som kommer att tas upp vid seminariet ”Imaging R&D in Western Sweden” som hålls i Göteborg onsdag-torsdag 29-30 september.

Bakgrunden är Västra Götalandsregionens satsning på det nya Bild- och Interventionscentrum (BoIC) som kommer att stå färdigt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset år 2015. Inom BoIC kommer medicinska verksamheter som använder avancerade visualiseringsmetoder för diagnostik och behandling att samlas. Här kommer det att finnas operationsmiljöer med bildgivande utrustningar som MR (magnetresonans), PET (positronemissionstomografi) och CT (computed tomography - datortomografi. Denna satsning på närmare 1,3 miljarder kronor skall säkerställa att regionen har den bästa tänkbara tekniken för att kunna ge högspecialiserad vård.

Professor Mikael Elam, en av initiativtagarna till forskningssamarbetet Medtech West som arrangerar seminariet

- Bild- och Interventionscentrum kommer att ge oss helt nya verktyg för att kombinera diagnostik och aktiv behandling, vilket är vad som behövs i modern sjukvård. Samtidigt ger centret en möjlighet att bygga nu kunskap som kommer både patienter och forskning till del.

I seminariet deltar ledande företrädare för svensk forskning och sjukvård inom området för bild- och visualiseringstekniker. Dessutom kommer representanter från industrin att presentera state of the art när det gäller teknik och utrustning.

Seminariet inleds tisdag kväll klockan 18.00 med presentationer från Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Här kommer det även att finnas möjlighet för frågor och intervjuer. Deltar här gör:

Peter Lönnroth, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen
Olle Larkö, dekanus, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Johan Carlsten, vicerektor, Chalmers

Läs om bakgrunden till projektet...

Se seminarieprogrammet...



Kontaktperson: Frågor om seminarieprogrammet, professor Mikael Elam, klinisk neurofysiologi, 031-3421584.
Övriga frågor om Bild och Interventionscentrum inklusive tillgång till bildmaterial, kontakta Marielle Korend Larsson, informationsavdelningen, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 031–342 96 16 eller 0727–35 64 84.


Läs meddelandet som PDF