Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2009-10-02 09:00


Vaccination mot den nya influensan startar vecka 43


Vaccin mot den nya influensan kommer enligt beräkningar att levereras till Sverige under vecka 41. Därefter distribueras vaccinet ut till alla landsting och regioner i förhållande till folkmängd. Västra Götaland räknar med att vaccinet når sjukhusapoteken under vecka 42 för ompackning och leverans till de enheter som ska vaccinera.

- Samtliga enheter som ska vaccinera medicinska riskgrupper bör ha vaccinet och starta vaccinationerna v 43. Eventuellt kan vissa enheter starta redan sent under vecka 42, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

Slutligt leveransdatum eller garanterat antal doser har ännu inte bekräftats. Det gör att planeringen fortfarande är preliminär och ställer stora krav på flexibilitet.

Under de första tre veckorna vaccineras prioriterade grupper, det vill säga medicinska riskgrupper som löper störst risk att bli allvarligt sjuka av influensan samt personal inom vård och omsorg.

- Vaccintillgången är begränsad och mindre än vad vi från början räknade med. Vi kommer därför att prioritera de medicinska riskgrupperna under första och andra veckan och därefter vaccinera vård och omsorgspersonal, förklarar Ann Söderström.

Vaccinationerna kommer att ske inom VG primärvård, på sjukhus, mödravårdscentraler samt ute i kommunerna.

De personer som ingår i riskgrupperna kommer i de flesta fall inte att kallas utan ombeds att själva ta kontakt med den vårdcentral där de är listade för att få sin vaccination. Speciella tider för vaccination kommer att annonseras.

Fördelningen av vaccin beräknas efter antal listade patienter på respektive enhet. Det kommer att ställas stora krav på samarbete mellan olika enheter för att på bästa sätt kunna nyttja alla doser. Det kommer att ta ungefär sex veckor innan alla i de prioriterade grupperna har hunnit erbjudas två doser var.

- Det gör att vaccinationen av personer utanför de prioriterade grupperna beräknas starta under vecka 49.  Då kommer även andra enheter som exempelvis skolhälsovård och företagshälsovård att börja vaccinera, berättar Ann Söderström.

Influensaaktiviteten är nu låg i hela landet vilket ger goda möjligheter att hinna vaccinera många innan smittspridningen börjar öka igen.

- I vanliga fall brukar influensan spridas som mest under januari och februari men vi vet inte riktigt hur det blir med den här nya influensan, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.



Kontaktperson: Smittskyddsläkare Ann Söderström, 031-368 56 02, eller biträdande Smittskyddsläkare Per Follin, 031-368 56 03.


Läs meddelandet som PDF