Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2008-05-07 08:30


Västra Götalandsregionen bidrar till förbättrad sjukvård i fattiga länder


Sahlgrenska International Care har Västra Götalandsregionens uppdrag att samordna regionens internationella bistånd av varor. Tillsammans med organisationen Human Bridge har de nyligen besökt några av de sjukhus och kliniker i Etiopien som tagit del av materiel från regionen.

 Sängar från Västra Götalandsregionen på plats i Etiopien.

Etiopien är ett av världens fattigaste länder och har under lång tid präglats av svält och etniska motsättningar. Drygt 85 miljoner människor bor i landet och de allra flesta saknar tillgång till basala hälso- och sjukvårdstjänster.

- Även om behoven i Etiopien och andra mottagarländer är enorma så känns det bra att Västra Götalandsregionen kan lindra situationen något på detta sätt, säger Göran Flodin, vd Sahlgrenska International Care, SIC.

- Det är också glädjande att samarbetet med Human Bridge fungerar så bra redan. Projektet startade för drygt fyra månader sedan och det känns som om vi är på rätt väg, säger Flodin.

Christian Lagerlöf arbetar som projektledare på SIC med ansvar för Västra Götalandsregionens internationella bistånd. Han deltog för SICs räkning i resan till Etiopien.

- Jag imponerades av kvaliteten på arbetet. Utrustningen som skickats var på plats, den fungerade och den användes. Det märktes också att vår samarbetspartner Human Bridge är uppskattade för det de gör. Uppgiften är inte lätt, men den är viktig, säger Christian Lagerlöf.

Västra Götalandsregionen är en av Sveriges största arbetsgivare. Regionen är också en upphandlare av stora mått. Varje år införskaffas och utrangeras materiel för miljardbelopp. Med den desperata hälsosituation som föreligger i många fattiga länder, men också utifrån dagens miljötänkande är det viktigt att så mycket som möjligt tas tillvara.

- Vad vi försöker göra är att samordna något som tidigare gjordes separat på hundratals förvaltningar. Vi tror att volymerna kommer att stiga kraftigt framöver. Västra Götalandsregionen har potentialen att bli en kompetent och viktig biståndsgivare utan att det kostar skattebetalarna någonting, avslutar Göran Flodin.  

Sahlgrenska International Care...



Kontaktperson: Christian Lagerlöf, 0709-560610, eller Göran Flodin, 0733-308028.


Läs meddelandet som PDF