Pressmeddelande
Från Tvätteriet Alingsås
2007-03-27 15:20


Västra Götalandsregionen köper ekologiska textilier


Från 2008 kommer Västra Götalandsregionen att köpa ekologiska textilier. Frottéhanddukar, badhanddukar, badlakan, draglakan och kökshanddukar ska vara tillverkade av ekologisk bomull.

Tvätteriet i Alingsås står för huvuddelen av regionens textilinköp. Inköpen ligger i storleksordningen 20-25 miljoner kronor och det mesta används i vården.

- Vi gör ett försök med handdukar och lakan av ekologisk bomull vid nästa upphandling 2008, säger Hans-Åke Johansson, marknadschef på Tvätteriet  Alingsås. De fem produkter vi ska testa står för 5-7 procent av våra textilinköp.

- Det mesta talar för att priset på ekologiska produkter ligger högre än för konventionella, men samtidigt är slitstyrkan och livslängden bra.

Att använda kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel när man odlar ekologisk bomull är inte tillåtet. Vid tillverkningen av sådana tyger ställs särskilda krav på i första hand kemikalieanvändning, avloppsrening och energiåtgång.

Ekologisk bomull står idag bara för någon enstaka procent av den totala bomullstillverkningen i världen.

- Vårt försök sträcker sig över två år. Sedan ska vi utvärdera och se om det finns skäl att utvidga textilsortimentet med fler ekologiska produkter.



Kontaktperson: Hans-Åke Johansson, Tvätteriet i Alingsås, 0322-66 98 21 eller 070-6224145.


Läs meddelandet som PDF