Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-06 16:30


Ytterligare fall av mässlingen i Göteborg


Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i Göteborg. Det rör sig om en man som haft kontakt med BB-avdelningen på Östra Sjukhuset.

Mannen och hans familj var sedan tidigare kontaktade och informerade om att de hade utsatts för risk för smitta under sin vistelse på avdelningen. Mannen är tidigare ovaccinerad och sökte enligt tidigare instruktioner infektionskliniken direkt för misstanke om mässling. Den närmaste familjen är vaccinerad. Mannens arbetsplats är kontaktad och eventuella åtgärder kommer att skötas av företagshälsovården.

- Det är viktigt med en ökad uppmärksamhet i sjukvården nu när vi vet att vi haft fall av mässling, säger Ann Söderström smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Det är nu det tredje fallet av mässling där vi bedömer att de tre ingår i en smittkedja där en person smittat en annan som i sin tur smittat den tredje personen.

- Vi kan inte utesluta att enstaka fall av mässling kan fortsätta dyka upp men eftersom en stor del av befolkningen är immun, genom vaccination eller att de haft sjukdomen, så blir risken för att många ska insjukna mycket liten, säger Ann Söderström.

Symtom på mässling är en kombination av hög feber, huvudvärk, ljusöverkänslighet, hosta, svalgkatarr och efter minst tre dygn utbredda röda storfläckiga hudutslag hos tidigare ovaccinerade personer. Allmän vaccination infördes 1982 och då vaccinerade man både vid 18 månader och 12 års ålder. Detta innebär att de flesta födda på 70-talet har fått åtminstone en dos vaccin. Många som är födda tidigare har haft sjukdomen och är då också immuna.



Kontaktperson: Smittskyddsläkare Ann Söderström, 0730-77 11 77 eller biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall, 0703-61 41 95.


Läs meddelandet som PDF