Nu kommer förutsättningar och konsekvenser för en ny regionbildning att utredas. Utredning inleds genom fyra interna SWOT-analyser och en oberoende, extern analys och resultatet ska ge underlag för beslut om en eventuell framtida ny region i Västsverige.
Det beslutade den gemensamma politiska styrgruppen på måndagen.
Rapporter från analyserna lämnas till den politiska styrgruppen senast den 1 april nästa år.
Utredningen om regionbildning Värmland – Västra Götaland ska belysa förutsättningar och konsekvenser för en eventuell ny region. I de fyra interna SWOT-analyserna analyseras starka och svaga sidor, hot och möjligheter, med tyngdpunkt på framtiden. Arbetet drivs i arbetsgrupper med tjänstemän från Värmland respektive Västra Götaland som ansvariga. De fyra områdena är
- Regionutveckling (här ingår områden som näringsliv, utbildning och kompetensförsörjning, turism, samverkan med Norge samt miljö och naturresurser)
- Hälso- och sjukvård (inklusive tandvård och folkhälsa)
- Trafikinfrastruktur och kollektivtrafik
- Kultur (de områden som ingår i regionernas ansvar).
Den femte analysen görs av en extern utredare och ska belysa den nya regionens förutsättningar för långsiktig konkurrenskraft i ett nationellt och globalt perspektiv.
– Det nya är att vi i de här analyserna tittar på hela det område som en ny regionbildning skulle utgöra, säger Johnny Nilsson (S), regionråd och ordförande i Västra Götalandsregionens politiska grupp.
Samlad rapport klar i vår
En eventuell ny region kan genomföras tidigast 1 november 2014.
– Av erfarenheter från Västra Götaland vet vi att det praktiska arbetet efter beslut om en regionbildning tar tid. Därför är det viktigt att tämligen snart få fram underlag för ett sådant beslut, säger Ulric Andersson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.
Rapporterna från de fem analyserna som nu sätts igång, ska senast 1 februari överlämnas till arbetets ledningsgrupp, som består av regiondirektörerna samt landstingsdirektören i Värmland. Ledningsgruppen ansvarar sedan för slutrapporten till den politiska styrgruppen, senast den 1 april.
– Däremot kommer ett politiskt beslut om ja eller nej till en ny region att fattas först efter valet 2010. Det är mer logiskt att det är de nya fullmäktigeförsamlingarna som tar beslut, säger Tomas Riste (S), ordförande i Region Värmland.
Ansvarskommittén utgångspunkten
Utgångspunkten för de analyser som nu ska göras, är den statliga Ansvarskommitténs förslag, som lades fram i februari 2007, efter flera års utredning.
– Ansvarskommitténs förslag stämmer i mångt och mycket överens med hur Västra Götalandsregionen fungerar. Och genom att Västra Götalandsregionens regionala utvecklingsuppdrag permanentas från 2011, känns det som naturliga utgångspunkter för utredningen, säger Annika Tännström (M), vice ordförande i Västra Götalandsregionens politiska grupp.
Det finns ännu inga beslut fattade om att bilda en ny region. Under hösten och våren kommer den politiska styrgruppen för regionbildning Värmland – Västra Götaland att ha flera avstämningsmöten. Det fortsatta arbetet med utredningen kommer också att gå att följa på en särskild webbsida.
Kontaktpersoner
- Johnny Nilsson, regionråd, Västra Götalandsregionen, telefon 070-828 17 25.
- Ulric Andersson, landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget i Värmland, telefon 070-662 23 07.
- Tomas Riste, regionstyrelsens ordförande, Region Värmland, telefon 070-618 77 70.
Bakgrund
Landstinget i Värmland ansökte hösten 2008 hos regeringen om att bilda en ny regionkommun bestående av Värmland och Västra Götaland. Landstingsfullmäktige och Region Värmlands fullmäktige har gett sina styrelser i uppdrag att gemensamt inleda kontakter och förhandlingar med Västra Götalandsregionen.
Västra Götalandsregionens fullmäktige har beslutat att utreda en regionbildning Värmland – Västra Götaland. Enligt beslutet bör ett första steg vara att beskriva konsekvenser och förutsättningar för en ny regionbildning, i en gemensam process med Värmland. Det är detta arbete som inleds nu, efter måndagens beslut i den gemensamma politiska styrgrupp som bildats. |