Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2008-10-07 12:24


Insatser för den krisdrabbade fordonsindustrin

Samordningsmännen har påbörjat arbetet


I går träffades landshövding Lars Bäckström och regionrådet Kent Johansson för ett första möte om samordningsuppdraget från regeringen. I förra veckan, den 2 oktober, fick de i uppgift att samordna insatser i Västra Götaland, med anledning av fordonsindustrins ändrade villkor.

– Vi vill understryka att vi bedömer situationen för fordonsindustrin som allvarlig och välkomnar därför regeringens initiativ. Fordonsindustrin är i fokus, men alla medborgare i länet ska ha samma möjlighet till stöd, säger Kent Johansson och Lars Bäckström.

Huvudfokus i Johanssons och Bäckströms arbete blir dels att skapa former för att hjälpa människor som drabbas av uppsägning, dels att långsiktigt skapa bra förutsättningar för att utveckla näringslivet i Västra Götaland.

– Vi kommer att genomföra uppdraget med regelbundna dialoger och avstämningar med berörda parter. Det handlar om företag, fackliga företrädare, arbetsförmedling, övriga statliga myndigheter och kommuner m. fl. Vi ska givetvis ta vara på tidigare erfarenheter av samarbete i de här frågorna, säger Kent Johansson och Lars Bäckström.

Idag träffar samordningsmännen Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist för att diskutera frågor kopplade till uppdraget. Den 14 oktober deltar Johansson och Bäckström, tillsammans med företrädare från industrin, i ett möte hos näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.   

Västra Götalandsregionen har förutom hälso- och sjukvård även det regionala uppdraget att arbeta för att stärka Västra Götalands framtida tillväxt och konkurrenskraft.  Länsstyrelsen företräder regeringen i Västra Götalands län och har bland annat till uppgift att främja länets utveckling. Lars Bäckström och Kent Johansson företräder därför tillsammans en stor del av samhällets resurser som kan bli aktuella att samordna inom ramen för uppdraget.

Kontaktpersoner:

Landshövding
Lars Bäckström
Västra Götalands län
0705-23 98 80

Kent Johansson
regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen
0705-37 03 40



Kontaktperson: Pressansvariga: Annika Braide, informationschef, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 0736-67 51 88.
Eva Gabrielson, informatör, Regionutvecklingssekretariatet, Västra Götalandsregionen, 0705-24 62 45.


Läs meddelandet som PDF