Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2010-11-29 11:20


World Aids Day 2010


Den 1 december är det World Aids Day (WAD), internationella aidsdagen. För andra året i rad sätts fokus på fördomar och diskriminering.
Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad uppmärksammar dagen i nära samarbete med frivilligorganisationer (PG Väst, RFSU, RFSL, Stadsmissionen, EKHO, Unplugged).

Hiv finns i Sverige och många av de drygt 5000 personer som lever med infektionen möts av rädsla och okunskap. Årets kampanj vill sätta stålkastaren på hur hivpostiva i Sverige bemöts idag och deras rätt att öppet kunna berätta att de har hiv utan att drabbas av fördomar.

Kampanjen ”Jag har ju inga fördomar om hiv, men…” vill få betraktaren att tänka på vilket ansvar vi alla har i att människor känner sig diskriminerade. Vi hoppas att den som ser kampanjen ska reflektera över sina och andras fördomar om hiv. Det är hög tid att jämställa hiv med vilken kronisk sjukdom som helst. Idag väljer många att dölja att man har hiv av rädsla för att bli diskriminerad. Vi borde ha kommit längre och vi kan bättre säger Karin Stenqvist, regionöverläkare med ansvar för prevention av sexuellt överförbara sjukdomar/hiv.

Att bryta tystnaden kring en allvarlig sjukdom är inte bara något som berör oss lokalt utan även globalt. Ca 33 miljoner människor lever med hiv/aids i världen idag.

Budskapet kommer att synas på spårvagnar och bussar i regionen under två veckor med start måndagen den 22 november. Annonsering sker även bl.a. i Metro.

Onsdagen den 1 december ordnas en heldag i samverkan med Nordstans köpcentrum i Göteborg kl 10.30-18.30 med aktiviteter, information, dans, musik, samt final i talangtävlingen WAD-talent, allt på Nordstadstorget.

Onsdagen den 1 december kl 19.00 arrangeras en minnesstund med ljuständning och mässa i Domkyrkan i Göteborg av bl.a. EKHO, Svenska Kyrkan och Positiva Gruppen Väst

Dagen uppmärksammas även på olika sätt runt om i Västra Götaland samt nationellt av frivilligorganisationer, skolor, landsting och kommuner. För mer information och program se: www.hivprevention.vgregion.se och www.hivportalen.se/wad




Kontaktperson: Anna Larsson, Hivprevention i Västra Götaland: 031-346 06 98, 0705-61 09 74. Joakim Berlin, Positiva Gruppen Väst: 0707-42 24 38.
Selina Eriksson, Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning: 031-367 92 94, 0702-19 10 28. Claes Briné, RFSL Göteborg (RFSL): 031-13 83 82.


Läs meddelandet som PDF