Möjlighet till utveckling av föräldraidentitet, ett socialt nätverk, vänner för både barn och föräldrar, socialt stöd som ger trygghet samt kunskap man behöver som förälder. Så ser föräldrar på verksamheten på öppna förskolan på familjecentralerna* i Västra Götaland. Det visar en utvärdering som Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, låtit göra för att ta tillvara erfarenheter från familjecentralernas framväxt och ge underlag för vidare utvecklingsarbete.
Besökarna på familjecentralerna är i stora drag representativa för befolkningen i stort med avseende på utbildningsnivå, förekomst av arbete, familjesituation eller etnicitet; annorlunda uttryckt - på familjecentralen möts alla.
Familjecentralernas potential att utjämna hälsoklyftor
Av utvärderingen framgår att familjecentralerna har en given plats i folkhälsoarbetet och att de genom sitt hälsofrämjande arbete kan bidra till att utjämna hälsoklyftor bland barnfamiljer. Detta under förutsättning att man i planeringen av familjecentralerna tar hänsyn till den lokala efterfrågan.
- Vi har redan nu många familjecentraler i Västra Götaland men antal och spridning motsvarar inte efterfrågan. Den politiska ambitionen är att det ska finnas familjecentraler i varje kommun i Västra Götaland, säger Karin Engdahl (S), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.
Rekommendationer för framtida arbete med familjecentraler
I utvärderingen finns rekommendationer för det framtida arbetet med familjecentraler i Västra Götaland; bland annat att:
- utveckla en gemensam standard för familjecentraler för kommuner och region,
- planera familjecentralernas verksamhet så att de kan bidra till att utjämna hälsoklyftor
- tillvarata och vidareutveckla familjecentralernas potential för att barn och föräldrar med rötter i andra länder ska lära sig svenska och få kontakt med det svenska samhället
- arbeta för att politiska beslut fattas om tillgång till öppen förskola för alla barn
- Vi kommer nu att sprida resultatet av utvärderingen med rekommendationerna till nyckelaktörer - politiker i hälso- och sjukvårdsnämnderna och i kommunerna samt till familjecentralerna - så att de kan omsätta resultatet i praktiskt arbete, säger Karin Engdahl.
Utvärderingen omfattar 16 familjecentraler i Västra Götaland. Sammanlagt har 470 föräldrar, drygt 600 barn och 185 medarbetare, chefer och politiker varit involverade.
För kommentarer från familjecentralerna, kontakta någon av de familjecentraler som deltagit i studien: Familjecentralen i Strömstad, Åmål, Vänersborg, Bengtsfors, DalsEd, Stjärnan i Bergsjön Göteborg och Familjehuset Trädet Västra Frölunda Göteborg, Härryda, Norrby Borås, Herrljunga, Ulricehamn, Hjo, Skövde, Skara, Mariestad och Gullspång.
Rapport: Familjecentraler i Västra Götaland - en utvärdering
Sammanfattning av rapporten Familjecentraler i Västra Götaland - en utvärdering
*Familjecentralen samlokaliserar mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst utan myndighetsutövning och kommunal öppen förskola och vänder sig till blivande föräldrar och föräldrar med barn upp till sex år.
Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs möte, 30 oktober 2009.