Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-10-23 15:08


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 23 oktober 2014

Avsiktsförklaring för jämlik hälsa med Västergötlands Bildningsförbund, Bamses Må bra-tidning översätts


Slår fast samverkan för jämlik hälsa med Västra Götalands Bildningsförbund i avsiktsförklaring

I samband med folkhälsokommitténs möte 23 oktober undertecknades den andra avsiktsförklaringen för samverkan kring åtgärder inom "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland". Denna gång mellan Västra Götalands Bildningsförbund och Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.

Syftet med avsiktsförklaringen är att stärka och fördjupa samverkan med målet en mer jämlik hälsa i Västra Götaland. Samverkan ska ske utifrån folkbildningens arbetssätt och metoder som skapar förutsättningar för en god hälsa genom en helhetssyn på individen och genom att erbjuda en lärmiljö som är trygg och där ett bekräftande och personlighetsutvecklande klimat råder.

-  Studieförbunden och folkhögskolorna ser vi som mycket viktiga aktörer i arbetet för social hållbarhet och jämlik hälsa i Västra Götaland. Folkbildningen gör det möjligt för människor att påverka sin livssituation och de bidrar till att skapa engagemang och delaktighet i samhällsutvecklingen, vilket i sin tur påverkar människans upplevelse av god hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén.

Sedan Västra Götalandsregionen bildades har folkbildningen i Västra Götaland, via sin intresseorganisation Västra Götalands Bildningsförbund, haft möjlighet att driva folkhälsoprojekt med stöd av Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté. Projekten har drivits av olika studieförbund och folkhögskolor i länet.

- Med de pedagogiska metoder och de nätverk vi har inom folkbildningen har vi goda förutsättningar att bidra i arbetet för ett socialt hållbart Västra Götaland. Avsiktsförklaringen ser vi både som ett bevis på ett stort förtroende för den idéburna sektorns möjligheter och som ett uttryck för att förväntningarna på oss är stora, säger Klas Sjögren, ordförande Västra Götalands Bildningsförbund.

- Läs mer om Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland
- Webbplats: Västra Götalands Bildningsförbund
- Avsiktsförklaring med Västra Götalands Bildningsförbund

Kontaktperson
Agneta Eriksson, utvecklingsledare, tfn 0705-34 84 21

Bamses Må bra-tidning översätts till andra språk

Folkhälsokommittén har, tillsammans med kommunerna i Västra Götaland, tagit fram en specialutgåva av tidningen Bamse - Bamses Må bra-tidning för barn i åldrarna 4 till 6 år. Den används från och med september i år som ett stöd i samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare, bland annat på BVC i hela Västra Götaland. Efterfrågan på tidningen är stor och vid mötet den 23 oktober beslutade folkhälsokommittén om finansiering av tilltryck av ytterligare exemplar samt översättning av tidningen till engelska, persiska, arabiska och somaliska, totalt 32.000 exemplar, till en kostnad av 256 000 kronor. 

- Folkhälsokommittén har i uppdrag att skapa förutsättningar för en mer jämlik hälsa. En av många åtgärder är Bamses Må bra-tidning för samtal med barn och vårdnadsdhavare om hälsa. För att så många som möjligt ska kunna ta del av innehållet, framförallt de som vi vanligtvis har svårt att nå, så har vi nu beslutat att översätta tidningen till andra språk, säger Valéria Kant, (KD), vice ordförande folkhälsokommittén.  

- Läs mer om Bamses Må bra-tidning

Kontaktperson
Annika Nilsson-Green, utvecklingsledare, tfn 0708-93 17 17 

- Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 23 oktober 2014 (Pdf-fil)

- Handlingar, folkhälsokommitténs möte 23 oktober 2014 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF