Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-09-24 13:15


Regionfullmäktigebeslut 24 september 2013

Först i landet med politiskt beslut om åtgärder för att minska skillnader i hälsa


Vid mötet den 24 september beslutade regionfullmäktige att anta dokumentet "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland", att uppdra åt folkhälsokommittén att följa upp och återrapportera genomförandet av de åtgärder som dokumentet innehåller och att förklara uppdraget till folkhälsokommittén fullgjort.

- Med beslutet idag är vi först i landet med att ha ett politiskt fullmäktigebeslut kring åtgärder för en mer jämlik hälsa. Andra landsting, regioner och kommuner arbetar också för att minska skillnader i hälsa men inte någon har ett beslut i den högsta politiska församlingen om vad man ska göra åt det, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.

Sedan två år tillbaka har Västra Götalandsregionen, med folkhälsokommittén som samordnare, under benämningen "Samling för social hållberhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland" arbetat med att samla en rad välfärdsaktörer, till exempel frivilligsektorn, kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan med flera, för att gemensamt ta fram förslag till åtgärder för en mer jämlik hälsa i Västra Götaland. Vissa av åtgärderna förfogar Västra Götalandsregionen över medan andra handlar om åtgärder på lokal såväl som nationell nivå. Arbetet har rönt stort intresse runt om i landet men även internationellt, bland annat inom Världshälsoorganisationen (WHO). Och, i våras då åtgärdsförslagen gick på remiss till kommunerna i Västra Götaland svarade 43 av 49 kommuner och alla ställde sig bakom förslagen.

Åtgärderna handlar om att skapa förutsättningar för trygga och goda uppväxtvillkor, ökat arbetsdeltagande och åldrande med livskvalitet. Dessutom beskrivs förutsättningarna för att kunna genomföra åtgärderna, nämligen etablera samverkansstrukturer, utveckla ny kunskap om mekanismerna bakom ojämlikhet i hälsa och uppföljningssystem som visar om valda åtgärder har effekt.

– Menar vi allvar med att minska skillnader i hälsa – och det gör vi i Västra Götalandsregionen – så måste vi fortsätta, fördjupa och förfina det samarbete och skapande av kunskap som vi påbörjat både internt och externt för att hitta lösningar. Tillsammans måste vi - organisationer, myndigheter, näringsliv och akademi - titta på helheten, hur frågor hänger ihop och hur en ny gemensam lösning kan vara svaret på flera frågor. Och, här kommer vi i Västra Götalandsregionen att vara drivande, säger Jan Alexandersson (V). 

I Sverige och Västra Götaland har vi en hög medellivslängd och risken för social utsatthet är i jämförelse liten. Men, globalt såväl som lokalt, och även i Västra Götaland, ökar skillnaderna mellan olika sociala grupper. Ett exempel är skillnaden i medellivslängd mellan olika delar av Göteborg; i Saltholmen kan man räkna med att leva ungefär nio år längre än om man bor i Bergsjön.

För att få en mer jämlik hälsa visar forskning att det inte räcker med de insatser som görs inom hälso- och sjukvården. Den har visserligen stor betydelse men de åtgärder som är avgörande för hälsoutvecklingen i befolkningen finns utanför hälso- och sjukvårdens område.

– Vi måste påverka de faktorer i samhället som har störst inverkan på människors hälsa, t ex möjlighet till en trygg och god uppväxt, till godkända betyg i grundskolan, till arbetsdeltagande och till ett åldrande med livskvalitet. Och, inom Västra Götalandsregionen har vi stora möjligheter att påverka dessa faktorer med politiska beslut, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté. 

Västra Götalandsregionen kommer under hösten att ha fokus dels på samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten, dels på att fler ungdomar ska gå ur grundskolan med godkända betyg.

Läs mer om Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa på www.vgregion.se/jamlikhalsavast    

Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa (pdf-dokument, 548 Kb) 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-619 76 76. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF