Hälso- och sjukvårdsnämnd Dalslands uppföljning av vårdcentralernas verksamhet 2012 visar att det finns stora variationer mellan dem. Inom en och samma vårdcentral kan också resultaten se mycket olika ut för de områden som undersökts.
Hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser är ett område där Dalsland ligger lägre än regionsnittet. I arbetet med äldre ligger Dalsland dock över det regionala snittet.
För området psykisk ohälsa visar rapporten på ett stort utvecklingsbehov.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen tecknar kontrakt med vårdcentralerna, och ansvarar för kontrollen av att vårdcentralerna uppfyller de uppsatta kraven.
Fyra områden granskade
Den årliga uppföljningen som hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli genomfört har 2012 fokuserat på fyra angelägna områden: hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser, äldre, psykisk ohälsa och läkemedel.
Inom dessa områden har flera indikatorer granskats och i rapporten lyfts i synnerhet följande indikatorer fram:
- Motiverande samtal
- Fysisk aktivitetet på recept
- Strukturerade samtal om alkoholvanor (Audit)
- Läkemedelsavstämningar
- Hembesök till äldre
- Psykosociala eller terapeutiska insatser till personer med depression
- Förskrivning av antibiotika och i hur hög grad man följer rekommendationer om sort (REK-listan)
I de lokala rapporterna för nämnderna i Fyrbodal beskrivs även vårdcentralernas arbete med barnavårdscentraler/familjecentraler, samverkan med andra parter, telefontillgänglighet och bemanning.
I Hälso- och sjukvårdsnämnden Dalslands område finns sju vårdcentraler, varav en drivs i privat regi.
Sämst på fysisk aktivitet på recept
Dalsland är det område i regionen där minst fysisk aktivitet på recept (FaR) skrivs ut.
I Dalsland skrivs mer antibiotika ut än regionsnittet, men vårdcentralerna är bra på att följa REK-listan.
Ett högt resultat för vårdcentralen i Bäckefors gör att Dalsland ligger på tredje plats i regionen när det gälller användande av hjälpmedlet Audit vid samtal om alkoholvanor. Utan Bäckefors höga resultat hade dock genomsnittsvärdet legat lågt.
När det gäller hembesök till äldre ligger Dalsland något över regionsnittet.
Stort utvecklingsbehov gällande psykisk ohälsa
Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har minskat något sedan 2010, medan förskrivningen av bensodiazepiner (lugnande läkemedel som är beroendeframkallande) är hög i Dalsland jämfört med regionsnittet.
Andelen personer med diagnosen depression som erhållit psykosociala eller terapeutiska insatser varierar stort mellan vårdcentralerna. Snittet i Dalsland ligger över regionsnittet, men den sammanvägda bilden visar att många inte får terapeutiska behandlingar i den omfattning som de nationella riktlinjerna för behandling av depression och ångestsyndrom rekommenderar.
Antalet besök oavsett diagnos till personal med psykosocial kompetens är genomsnittligt få.
Psykisk ohälsa bedöms som ett område med stort utvecklingsbehov.
Uppdrag till hälso- och sjukvårdschefen
När uppföljningsrapporten presenterades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 27 februari gavs hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag attt återkomma till nämnden med förslag till åtgärder för att säkerställa en högre kvalitet på de områden som beskrivs i rapporten.
- Inte minst är bristerna inom området psykisk ohälsa angelägna att arbeta med. Vårdcentralerna måste se till att fler patienter får samtalsstöd och andra insatser i enlighet med de nationella riktlinjerna, säger ordföranden Ewa Arvidsson (S).
- Det är också mycket frustrerande att vårdcentralerna ännu inte i högre grad använder metoder och verktyg som vi vet har bra hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande effekter, som Fysisk aktivitet på recept och Audit-samtal kring alkoholvanor, säger Ewa Arvidsson.
Länk till rapporten för Dalsland
Länk till den regiongemensamma rapporten