Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-04-08 15:30


Pressmeddelande från NU-sjukvårdens extra styrelsemöte 2013-04-08

Styrelsen ger sitt svar med anledning av revisorskritik


NU-sjukvårdens styrelse lämnade vid dagens extra sammanträde sitt svar till regionfullmäktige med anledning av den kritik som riktas mot NU-sjukvårdens styrelse i revisionsberättelsen. Styrelsen konstaterar där att man genomfört och fortsätter genomföra åtgärder för att hantera balansen mellan invånarnas behov och tillgängliga resurser, och ser fram emot att medverka i arbetet med NU-sjukvårdens utveckling.

Styrelsen har uppfattat huvudsakligen två områden där det riktas kritik mot styrelsens sätt att leda verksamheten; sent beslutade åtgärder för att bryta kostnadsutvecklingen och kortsiktighet i strategin avseende vårdplatstillgången. Det finns flera samband mellan resultatet på dessa båda områden då en betydande del av NU-sjukvårdens ej tillåtna överskridande relateras till överbeläggningssituationen.

Styrelsen är självkritisk angående att den inte har noterat och protokollfört de avvikelser från den ursprungliga vårdöverenskommelsen och åtgärdsplanen för 2012 som skedde under året. I framtida kontakter mellan ägare, beställare och utförare är det viktigt med en tydlig dokumentation över beslut och överenskommelser som sker löpande under året.

Styrelsen för NU-sjukvården noterar i sitt svar den anmärkning som riktas mot deras sätt att leda verksamheten under 2012 samtidigt som de konstaterar att insatser syftande till balans mellan behov och tillgängliga resurser genomförts och ytterligare åtgärder finns beslutade. Styrelsen kommer att intensivt medverka i det arbete som kommer att beslutas i Regionfullmäktige angående NU-sjukvårdens utveckling parallellt med en styrning för en ekonomi i balans.

Styrelsens svar bifogas.

Protokollsanteckning från några av styrelsens ledamöter bifogas.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 0702-90 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0727-25 56 00 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF