Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2015-06-04 16:24


Från avdelningen för kollektivtrafik och infrastruktur, kollektivtrafiknämnden 4 juni

Invånarna får möjlighet att tycka till om framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet


Efter sommaren får boende i Mölndal, Partille och Göteborg chansen att berätta hur de tycker att kollektivtrafiken i deras område ska se ut i framtiden. Detta är ett led i kollektivtrafiknämndens och kommunernas arbete med att involvera invånarna.

Sedan drygt ett år tillbaka pågår arbetet med att planera för hur kollektivtrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille ska se ut år 2035. Då väntas upp till 200 000 fler invånare bo i området, vilket innebär fler resenärer i kollektivtrafiken.

- Vi vill också knyta samman olika områden på bättre sätt än idag. Det ska vara enklare att resa mellan olika stadsdelar, säger Jörn Engström, projektledare på avdelningen för kollektivtrafik och infrastruktur.

Hittills har projektet tagit fram ett antal vägledande mål och förslag på lösningar. Dessa vill nu Västra Götalandsregionen och kommunerna stämma av med invånarna, inför det fortsatta arbetet och ett beslut.

- Efter sommaren kommer vi att bjuda in till medborgardialog på flera olika sätt: Vi kommer att bilda fokusgrupper i olika stadsdelar, och se till att barn, unga och gamla, med olika bakgrund deltar. Vi vill också att företagare finns representerade.

Utöver fokusgrupper kommer dialog att föras på olika platser på stan, och på webben, där man kan berätta vad man tycker och få information om de planer som finns.

- Under sommaren förbereder vi dialogen. Vi vill att alla ska känna sig välkomna att delta, och bidra på det sätt som fungerar för dem.

Fortsatt satsning på att stötta kommuners arbete med hållbart resande

Kollektivtrafiknämnden har sedan tidigare beslutat att stötta kommunernas arbete med hållbart resande, genom att bygga upp en plattform för kunskap och stöttning.

Dagens uppföljande beslut innebär att en verksamhetsplan och bemanning har godkänts, och att det under hösten kommer att starta ett antal projekt, för att stötta arbetsgivare som vill underlätta för anställda att till exempel cykla eller använda resfria möten.

Beslutet innebär också att kommunerna får en tydlig part i arbetet med att få fler att resa hållbart, och att ett samordnat arbete för hållbart resande i hela Västra Götaland nu startar.

Övriga beslut och ärenden
Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (MP), ordförande, tel: 0702-70 40 93
Daniel Andersson, 1:e v ordf, tel: 0766-29 87 43 Lena Malm (S), 2:e v ordf, tel: 0709-70 83 36 Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, tel 010-441 21 84


Läs meddelandet som PDF