Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2014-09-19 14:22


Kollektivtrafiknämnden 19 september

Kollektivtrafiknämnden testar digital dialog om kollektivtrafiken


Hur viktigt är biljettpriset, fordonens komfort och att turerna är täta? Det är några av de frågor som Västra Götalandsregionens kollektivtrafikpolitiker vill föra dialog med medborgarna om, på webben.

Kollektivtrafiknämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde, att under november och december genomföra en dialog med medborgarna i Västra Götaland.
I ett webbverktyg kan deltagaren dra i reglage för att öka eller minska satsningarna inom olika områden, varpå de också ser hur måluppfyllelsen och det ekonomiska resultatet påverkas.

– I dialogen kommer politiker från kollektivtrafiknämnden att finnas tillgängliga för samtal genom en chatt, och de kommer att lämna sina reflektioner på en del av de tankar som kommer in, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Ambitionen är att få en bild av hur medborgarna värderar olika mål för kollektivtrafiken. Resultatet analyseras sedan och tas med som ett underlag i uppdateringen av trafikförsörjningsprogrammet – det viktigaste dokumentet i utvecklingen av kollektivtrafiken.

– Eftersom det är första gången vi testar att föra en dialog på det här sättet, vet vi inte hur många som kommer att delta eller hur resultatet kan komma att se ut. Ungdomar, kvinnor, boende på landsbygden och barnfamiljer – det är grupper som av olika skäl kan vara svåra att få med i en dialog om samhällsplanering. Genom en digital arena för detta, hoppas vi kunna ge dem större möjligheter att delta. Alla ska känna sig välkomna att bidra till utvecklingen av kollektivtrafiken.

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Ramen till Västtrafik fastställs till 3,916 miljarder kronor vilket medger planerade trafiksatsningar för 2015. Kollektivtrafiknämnden beslutade också om uppdraget till Västtrafik för 2015-2016. Utöver att fortsätta dimensionera kollektivtrafiken efter resenärernas behov, så lägger nämnden fokus på att Västtrafik ska arbeta vidare med att stärka ”hela resan”, alltså resan dörr till dörr, eller till och med innan resan börjar. Västtrafik får också i uppdrag att fortsätta arbetet med det nya pris- och betalsystemet, samt fungerande lösningar för landsbygden.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44 Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11 Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, kollektivtrafiksekretariatet, tel 010-441 21 84


Läs meddelandet som PDF