Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2015-09-30 10:33


Next Stop 2035 – medborgardialog om framtidens kollektivtrafik


brtbild

Exempel på snabbusskoncept. Bilden är ett montage, plats och utseende på fordon är
fiktiva.

Just nu pågår en stor medborgardialog om hur kollektivtrafiken ska se ut i Göteborg, Mölndal och Partille om 20 år. Totalt genomförs drygt 30 fokusgrupper med medborgare, högstadieelever, näringsliv och de funktionsnedsattas organisationer. I dagarna startar dessutom en webbdialog. Och till helgen ges medborgarna möjlighet att träffa ansvariga politiker och tjänstemän i en specialutrustad spårvagn.

Om 20 år kan det bo 200 000 fler i Göteborg, Mölndal och Partille, som kommer behöva ta sig till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteter. För att göra detta möjligt krävs det att kollektivtrafiken utvecklas och att kapaciteten ökar kraftigt. Därför arbetar Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs stad, Mölndals stad, Partille kommun nu tillsammans för att ta fram en gemensam målbild för hur stadstrafikens stomnät ska utvecklas fram till år 2035.

Arbetet är en fortsättning på den medborgardialog som genomfördes för ungefär ett år sedan. Då diskuterades olika sorters kollektivtrafiksystem, som högbana, spårväg i tunnel, linbanor, och självkörande mindre fordon. Till grund för arbetet ligger omfattande beräkningar, analyser och utredningar avseende tänkbara nya stråk och linjer samt vad som fattas för att systemet ska bli så komplett som möjligt. Inom projektet har man också studerat trender som finns inom kollektivtrafiken och hur det ser ut i andra städer i Europa. De förslag som nu ligger på bordet och ska diskuteras är de som bedöms vara realistiska att arbeta vidare med, sett till förutsättningarna i Göteborgsområdet.

Tvärförbindelser viktig fråga

Allas perspektiv är viktiga. Därför bjuds alla som är intresserade in till dialogen för att berätta hur just deras bästa version av framtidens kollektivtrafik ser ut.

- Hittills har vi genomfört 13 fokusgrupper runtomkring i Göteborg. Intresset har varit stort och vi har fört många spännande samtal. Nu startar vi webbdialogen där alla medborgare kan gå in och ge sin syn på framtidens kollektivtrafik, säger Jörn Engström, utredningsledare för kollektivtrafik på Västra Götalandsregionen.

En av de frågor som lyfts fram av deltagarna hittills i dialogen är behovet av nya tvärförbindelser för att bättre knyta samman staden. Detta är också något som tidigare noterats och som kommer vara en viktig fråga i utvecklingen av framtidens kollektivtrafik.

Dialog på webben och på stan

Göteborgare, Mölndalsbor och Partillebor kommer att märka av medborgardialogen på flera sätt. Bland annat kommer det att ske en omfattande annonsering i både traditionella och digitala medier för att få så många som möjligt att engagera sig. Bärande i dialogen är också en webbdialog där medborgarna ska kunna svara på frågor och därmed påverka framtidens kollektivtrafik när de till exempel väntar på bussen.

På lördag den 3 oktober genomförs även den första dialogen på stan då politiker och tjänstemän finns tillgängliga för samtal i en specialutrustad spårvagn som står parkerad på Drottningtorget mellan klockan 10 och 15. Spårvagnen kommer sedan att gå i reguljär trafik under de veckor webbdialogen pågår. Dessutom kommer det finnas nya tillfällen att samtala med politiker och tjänstemän den 10 oktober i Mölndal, respektive den 17 oktober i Partille och Göteborg.

Illustration

Illustrationen kan laddas ned på följande länk, och får publiceras under förutsättning att det anges att det är ett exempel på snabbusskoncept och att bilden är ett montage, där plats och utseende på fordon är fiktiva: http://media1.vgregion.se/Kollektivtrafik/brt.jpg

Webbplats för dialog

Nextstop2035.se



Kontaktperson: Jörn Engström, projektledare, Västra Götalandsregionen, 0703-497 558
Sofia Hellberg, strategisk planerare, Göteborgs stad, 0702-13 01 03 Ulf Bredby, trafikingenjör, Mölndals stad, 0768-20 15 13 Emma Johansson, trafikplanerare, Partille kommun, 031-792 12 98


Läs meddelandet som PDF