Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2014-06-18 14:10


Nya idéer ska utveckla kollektivtrafiken på landsbygd och i skärgård


Det finns väldigt många sätt att göra kollektivtrafiken på landsbygd och i skärgård bättre. Samåkningsappar och shoppingrundor är några av de idéer som kommit fram, när Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd efterlyst innovationsprojekt att fördela pengar till.

Det behövs nya, smarta lösningar för kollektivtrafiken på landsbygden, både för att lösa vardagsresandet till arbete och studier, men också för att främja turismen. Därför har Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd och regionutvecklingsnämnd vikt 4,5 miljoner kronor till att förverkliga de idéer som invånare och kommuner har, för utveckling av kollektivtrafiken på orten. Omfattningen av Västra Götalandsregionens bidrag varierar, men kan inte överstiga 50 % av den totala projektbudgeten.

– Det är viktigt att vi får in en bredd av idéer som kan testas i kommunerna, och som andra sedan kan inspireras och dra erfarenheter av, säger Åsa Hult, regionutvecklare på kollektivtrafiksekretariatet.

En av de idéer som nu är på bordet handlar om att de boende i en mindre ort vill rädda den lokala handeln, och därför ska skolbussen användas för att hämta upp folk till shoppingturer på orten, när den inte används för att skjutsa elever.

– Vi har också ett resmål för turister, där de vill knyta samman sin verksamhet bättre med tågstationen i närheten, och de planerar därför att skapa en skyttel. Och så har vi samåkningsprojektet i Broddetorp, som redan är i full gång. Där har bygden använt projektpengarna till den app och programvara som gör det enkelt för de åttahundra personerna i samåkningsområdet att söka folk att samåka med.

– En unik idé är inte ett måste. Det går bra att ta en befintlig lösning, som till exempel samåkningsidéen i Broddetorp, och testa den på den egna orten. Det viktiga är att vi hittar alternativ som kan ge ett mer hållbart resande även på landsbygden.

Mer information finns på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Åsa Hult, regionutvecklare. Tel 010-441 20 35
Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig. Tel 010-441 21 84


Läs meddelandet som PDF