Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2014-12-05 09:27


Utveckling av en tjänst för "kombinerad mobilitet”


Kollektivtrafiknämnden satsar fem miljoner kronor, för att Västtrafik ska kunna gå vidare i arbetet med att utveckla en tjänst för “kombinerad mobilitet”. En tjänst som till exempel skulle kunna koppla taxiresor, bilpool och cykelpool till kollektivtrafiken. En sådan tjänst har hittills bara testats i projektform - den finns inte på marknaden. Nästa steg för Västtrafik blir därför att gå vidare med en så kallad innovationsupphandling, för att se om marknaden kan utveckla en eller flera leverantörer.  Förhoppningen är att en tjänst för kombinerad mobilitet ska kunna underlätta vardagslivet för den som väljer att ha kollektivtrafik och cykel som basen för sitt resande, men som behöver bil ibland. Eller för familjer som kanske kan klara sig med en bil, istället för två, med hjälp av tjänsten.

Västra Götalandsregionen satsar på mobility management – för att underlätta för fler att välja ett hållbarare sätt att resa i hela regionen

Under sitt senaste sammanträde beslutade kollektivtrafiknämnden att bygga upp en organisation och kompetens för att aktivt jobba med “mobility management”. Mobility management är ett samlingsbegrepp för åtgärder som gör att den infrastruktur och kollektivtrafik som finns ska kunna nyttjas mer effektivt. Exempel på åtgärder är att stötta projekt för cykling och samåkning och att sprida information om hållbara resalternativ till kommuner och företag. Om fler avstår från att resa ensamma i sina bilar, och istället väljer att resa tillsammans på olika sätt, så påverkas inte miljön lika negativt, och behovet av parkeringar och vägar minskar.
– Det handlar om att göra det enkelt för människor att välja ett hållbart resande, och att uppmuntra till nya resvanor, säger Sara Persson, utredare på kollektivtrafiksekretariatet.
Satsningen bygger på en utredning som startade inom ett befintligt projekt som kallas Nya Vägvanor - ett nätverk som omfattar 19 kommuner i Västra Götaland och Halland, Trafikverket och Västtrafik - och som samordnas av Göteborgsregionens kommunalförbund. Utredningen visar att genom att utveckla en organisation inom Västra Götalandsregionen kan erfarenheterna från Nya Vägvanor tas tillvara mer långsiktigt, växlas upp och också kunna erbjudas alla kommuner i Västra Götaland. Redan idag finns projektpengar för åtgärder för hållbart resande som kommuner och företag kan söka hos Västra Götalandsregionen. Med dagens beslut kommer kommuner och företag som söker projektmedel kunna få ett bättre stöd för att komma igång med åtgärder som leder till nya hållbara resvanor.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44 Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11 Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, tel 010-441 21 84


Läs meddelandet som PDF