Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2015-06-17 14:40


Västra Götalandsregionen rankas högst av Myndigheten för delaktighet


När Myndigheten för delaktighet jämför landets kollektivtrafikmyndigheter utifrån deras arbete med tillgänglighet och användbarhet, så rankas Västra Götalandsregionen högst.

- Det är roligt att Västra Götalandsregionen ligger i topp i den här undersökningen. Tillsammans med Västtrafik och kommunerna, så arbetar vi hela tiden med de här frågorna. säger Linda Billberg, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, som är regional kollektivtrafikmyndighet.

I Västra Götaland har var femte person en funktionsnedsättning som kan göra det besvärligt att resa med kollektivtrafiken. I de strategier som Västra Götalandsregionen har tagit fram för kollektivtrafiken i länet finns mål för hur många hållplatser och fordon som ska vara anpassade, så att alla kan resa, även de som har ett funktionshinder. Till exempel ska alla fordon vara tillgänglighetsanpassade år 2025, och det ska finnas ett nät med 770 hållplatser som alla är anpassade.
Det ska också vara tryggt och enkelt att resa, och möjlighet till ledsagning och biljettsystemets begriplighet är exempel på konkreta åtgärder.

- Eftersom vi följer upp målen varje år, så kan vi se att vi är på rätt väg. Men vi vet också att det finns mycket kvar att göra. Därför samverkar vi med kommunerna i Västra Götaland, och träffar invånare med olika behov, för att kunna utveckla kollektivtrafiken på ett så bra sätt som möjligt.

Tillgängligheten på bussar i kollektivtrafiken är 100 procent, vilket innebär att fordonen har audiovisuella utrop, ramper och rullstolsplatser. När det gäller spårvagnarna, är antalet anpassade turer cirka 70 procent i högtrafik och något högre på andra tider. År 2019 är ambitionen att alla spårvagnsturer ska vara tillgängliga, då gamla spårvagnar planeras ersättas av nya.

När det gäller ledsagning har antalet knutpunkter med denna service mer än fördubblats jämfört med år 2010, till 78 knutpunkter. Därmed finns minst en i varje kommun.

- När vi gör insatser som förenklar, så kommer det alla resenärsgrupper till godo, även de utan en funktionsnedsättning. Kollektivtrafiken blir mer attraktiv, och gör att vi kan få fler att resa hållbart.

 

Myndigheten för delaktighet följer upp kommuners och regionala kollektivtrafikmyndigheters arbete med tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Arbetet utgår från regeringens strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken.

Jämförelsen hittar du här: http://www.mfd.se/kommunuppfoljning

Rapporten "Samlad uppföljning av funktionshinderspolitiken - Hur är läget 2015?" finns att ladda ner här: http://www.mfd.se/publikationer/rapporter/samlad-uppfoljning-av-funktionshinderspolitiken/



Kontaktperson: Linda Billberg, regionutvecklare, 010-441 20 33
Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, tel 010-441 21 84


Läs meddelandet som PDF