Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2012-09-27 14:49


Kollektivtrafiknämnden 27 september

3,3 miljarder till kollektivtrafiken under 2013


Det satsas kraftigt på kollektivtrafiken i Västra Götaland under 2013. Jämfört med föregående år får kollektivtrafiken över 300 miljoner kronor mer, pengar som ska gå till att utveckla kollektivtrafiken och ge Västtrafik möjlighet att möta ett förväntat ökat resande.

Kollektivtrafiknämnden har nu beslutat om sin detaljbudget och i den satsas 3,349 miljarder kronor på kollektivtrafiken under 2013 – en ökning med över 300 miljoner kronor.

Satsningen ska bidra till att uppnå de långsiktiga målen för kollektivtrafikens utveckling: att öka kollektivtrafikens marknadsandel och fördubbla antalet resor fram till år 2025. Dessutom ska pengarna göra det möjligt att möta ett ökat resande i hela Västra Götaland under 2013.

– Tillskottet ska ge Västtrafik resurser att stå beredda när resenärerna blir fler, delvis som en följd av trängselskatterna. För att effektivt utnyttja resurserna, måste Västtrafik också se över och omfördela resurser från vissa turer och linjer, till platser inom samma område där det är möjligt att nå fler resenärer, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Kollektivtrafiknämnden kommer under 2013 också att satsa på att stötta forskning och utveckling av kollektivtrafiken, och att ta fram strategier för bland annat pris- och sortiment, samt tågtrafikens framtid i Västra Götaland.

Strategi för funktionshinderanpassning

I Västra Götaland har var femte person, 265 000 personer, ett funktionshinder som kan göra det besvärligt att resa med kollektivtrafiken. Arbetet med att anpassa kollektivtrafiken till allas behov, till exempel att anpassa fordon och hållplatser för personer som har svårt att röra sig, höra eller se, har pågått under många år.

Under nämndens möte fastställdes Västra Götalandsregionens strategi för funktionshinderanpassning av kollektivtrafiken. Som ett grundkrav anges att det ska finnas ett prioriterat nät, där flest reser, i vilket alla fordon och hållplatser är tillgänglighetsanpassade. Dessutom läggs stor vikt vid ökad trygghet och enkelhet i resandet, och på att följa upp kvaliteten i gjorda anpassningar.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93.
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44. Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11. Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat, tel: 0702-00 34 41.


Läs meddelandet som PDF