Förarbrist i kollektivtrafiken är ett framtidsscenario som oroar branschen. Därför har Västra Götalandsregionen tillsammans med Västtrafik samlat olika aktörer för att tillsammans ta tag i frågan.
Antalet resor med kollektivtrafiken ska fördubblas i Västra Götaland fram till år 2025 – ett mål som kan bli svårt att nå med brist på förare.
– Stora pensionsavgångar väntar och vi måste lyfta frågan redan nu för att säkerställa att det finns bra förarutbildningar med tillräckligt många platser, att vi lockar tillräckligt många elever och att vi rekryterar rätt personer till yrket. Det är något som kräver samarbete mellan många olika parter, och att vi nu samlats är ett mycket viktigt steg på vägen, säger Ulrika Bokeberg, kollektivtrafikdirektör i Västra Götalandsregionen.
Under mötet den 22 januari fanns representanter från Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Svensk kollektivtrafik, Västra Sveriges Bussbranschförening och Sveriges Trafikskolors Riksförbund på plats, samt konsulten Impendo som utrett frågan om förarbrist för Västtrafik.
Det rådde en samsyn om att yrkets attraktivitet behöver lyftas på olika sätt, genom till exempel en bättre arbetsmiljö, men också genom bättre utbildningar. Förarutbildningarna har hittills haft fullt fokus på att framföra fordon, medan yrket idag allt mer handlar om service och att ta hand om resenärer.
– Vi behöver anpassa utbildningarna bättre med mer fokus på service. Vi kan också bli bättre på att rekrytera och utbilda personer från yrken där denna kompetens redan finns, till exempel inom vård, hotell och handel.
En rad aktiviteter identifierades. Till exempel arbetar bussbranschen med att ta fram en valideringsmodell för att på ett bättre sätt få in förare från andra yrken och samordna sina behov och önskemål på befintliga utbildningar. Mötet var också ett första steg för att initiera frågan nationellt i branschen. Arbetet fortsätter under 2013 och de olika aktörerna kommer att ha löpande kontakt så att olika insatser går hand i hand, och för att nå gemensamma lösningar på nationell och regional nivå.