Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2013-01-21 15:07


Effektiviseringar ger mer utrymme till att utveckla kollektivtrafiken


Västra Götalandsregionen satsar historiskt mycket på kollektivtrafiken, men för att resurserna ska användas så effektivt som möjligt ska Västtrafik se över linjer och turer med få resenärer, enligt uppdraget från Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har satsat stort på kollektivtrafiken under 2012 och 2013. Driftbidraget till Västtrafik har utökats med 20 procent, cirka 500 miljoner kronor, sedan skatteväxlingen. Utökningar har gjorts i pendlingsstråken in mot Göteborg, men också i regiontågstrafiken där nya tåg successivt sätts in i trafik, och i anropsstyrd trafik som utvecklas för att tydligare utgöra ett komplement till linjetrafiken.

– Vi ser kollektivtrafiken som ett sammanhängande system i vår region. Det kan innebära olika trafiklösningar för enskilda invånare, men syftet är samma – att skapa bra möjligheter att resa kollektivt, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

För att skapa större utrymme att utveckla trafiken krävs effektiviseringar, i kombination med ökade satsningar från Västra Götalandsregionen.

– Dyrare avtal och utökad kollektivtrafik innebär att vi nu möter kraftfulla kostnadsökningar för såväl tågtrafiken som för busstrafiken 2014 och framåt, och vi ser att kollektivtrafiken måste utnyttja sina resurser mer effektivt, om målet att öka dess marknadsandel ska uppnås på ett ansvarsfullt sätt. Det handlar om att göra mesta möjliga för varje investerad krona.

I Västra Götalandsregionens uppdrag till Västtrafik anges att effektiviseringar på en till två procent ska göras. Resurserna ska flyttas, i första hand inom samma område, till platser där det går att nå fler resenärer. Det ska samtidigt finnas en grundläggande servicenivå, och anropsstyrd trafik kan ibland vara en lösning där resenärerna är få.

– Det finns flera olika vägar för att få en effektivare trafik som har en hög servicenivå, och i det kommande arbetet behöver kollektivtrafiknämnden, Västtrafik och kommunerna varandras kunskaper och erfarenheter för att nå bästa möjliga resultat. Detta kräver en mycket bättre och utvecklad dialog med alla våra kommuner i regionen, säger Birgitta Adolfsson, nämndens andre vice ordförande.



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93.
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44. Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11. Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat, tel: 0702-00 34 41.


Läs meddelandet som PDF