Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2013-05-31 15:26


Kollektivtrafiknämnden 30 maj

Snart lättare att välja kollektivtrafik för kulturbesökare


Västra Götalandsregionen startar nu en förstudie för att se hur kollektivtrafiken kan bli ett mer självklart alternativ för kulturbesökare i Västra Götaland.

– Det kan se väldigt olika ut hur kulturverksamheterna lyfter fram kollektivtrafiken i sin information. Nu ska vi ta reda på hur det faktiskt ser ut: Synliggörs kollektivtrafiken som alternativ, går det att resa kollektivt, och inte minst - vad kan vi göra bättre, säger Ulrika Frick, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Åtgärder för att minska Västtrafiks väntade underskott för 2013

Västtrafiks delårsrapport för mars pekar mot ett underskott på 126 miljoner kronor för 2013, om inga åtgärder sätts in. Det motsvarar knappt två procent av omsättningen. Underskottet beror framförallt på minskade intäkter för sms-biljetter, som ett resultat av att teleoperatörerna slutat att erbjuda betalning via faktura och kontantkort.

För att möta underskottet föreslår Västtrafik ett antal olika åtgärder för att öka försäljningen och minska kostnaderna. Dessutom föreslås att tidigarelägga en planerad höjning av biljettpriserna. En sådan åtgärd förutsätter också ett beslut i regionfullmäktige.

Kollektivtrafiknämnden beslutade, under mötet den 30 maj, att rekommendera regionfullmäktige att besluta om en tidigarelagd prisökning, som en viktig åtgärd för att uppnå ekonomisk balans. Att minska trafiken bedöms inte vara möjligt, med hänsyn till att åtgärderna ska ge resultat redan i år och till att en minskad trafik skulle försvåra möjligheten att nå det övergripande målet om en ökad marknadsandel för kollektivtrafiken.

Arbetet med nytt system för pris och sortiment fortsätter

En ny pris- och sortimentstrategi för kollektivtrafiken håller på att utredas av kollektivtrafiknämnden och Västtrafik.

Möjligheten att betala med SMS har försvårats något, vilket sätter ytterligare fokus på frågeställningen. Ett viktigt steg på vägen är att testa olika lösningar med verkliga resenärer och i olika fokusgrupper.

Nämnden avsätter två miljoner kronor extra 2013 för att Västtrafik redan nu ska kunna förbereda genomförandefasen, och ta fram och testa bland annat ett nytt gränssnitt i biljettmaskinerna och betallösningar via app i mobilen. I början av nästa år planeras hela pris- och sortimentstrategin lyftas för beslut i regionfullmäktige.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44 Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11 Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat


Läs meddelandet som PDF