Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2012-04-19 15:55


Kollektivtrafiknämndens sammanträde den 19 april

Stöd till projektet Go:Smart och dialog om kollektivtrafikens utveckling


Kollektivtrafiknämnden stöttar Go:Smart – ett projekt som ska göra kollektivtrafiken mer konkurrenskraftig och resandet mera hållbart. En testgrupp med cirka 100–150 hushåll kommer att utses för att prova tjänster och produkter.

Det kan till exempel handla om en mäklartjänst där testgruppen får paketerbjudanden med hållbara vardagsresor, eller att de får poäng vid de tillfällen de använder hållbara transportalternativ – poäng som kan användas för att betala andra tjänster.

Projektet finansieras till hälften av innovationsmyndigheten Vinnova, med upp till tio miljoner kronor. Göteborgs Stad är projektledare och Västra Götalandsregionen är en av flera medsökande.

Kollektivtrafiknämnden beslutade att bidra med 250 000 kronor under 2013 och 400 000 kr under 2014.

– Vi vill vara i framkant för att hitta de innovativa kollektivtrafiklösningarna för framtiden, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande. Som ansvarig för kollektivtrafikens utveckling i länet bygger Västra Götalandsregionen nu upp arbetet med att främja forskning och utveckling inom kollektivtrafikfrågor.

Dialog om det regionala trafikförsörjningsprogrammet

Under nämndens möte diskuterades den strategiska utvecklingen för kollektivtrafiken i hela Västra Götaland. Dessa synpunkter kommer att diskuteras ytterligare med kommunerna, och nämnden kommer att fatta beslut om programmet under deras nästa möte, den 31 maj.

Samverkansavtal med Skövde, Göteborg, Mölndal och Partille

Under nämndmötet beslutades också att godkänna samverkansavtalen för stadstrafik, mellan kollektivtrafiknämnden och Skövde kommun, och mellan nämnden och kommunerna Göteborg, Mölndal och Partille.

Avtalen ska säkerställa att dialog kring samhällsplanering, infrastrukturplanering och kollektivtrafikens utveckling går hand i hand.

– En utbyggd kollektivtrafik ska med andra ord matchas av en stadsplanering som gynnar kollektivtrafik, det kan handla om planering av bostäder och parkeringar, säger nämndens ordförande, Ulrika Frick.

Avtal för stadstrafik med kommunerna i två noder återstår: kommunerna i Trestad och Borås.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick, ordförande, tel: 0702-70 40 93.
Alex Bergström, förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44. Birgitta Adolfsson, andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11. Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat, tel: 0702-00 34 41.


Läs meddelandet som PDF