Kollektivtrafiken ska fördubblas, och fler ska välja att åka kollektivt istället för med bil. I trafikförsörjningsprogrammet beskriver Västra Götalandsregionen kollektivtrafikens utveckling i länet, fram till år 2025. Regionfullmäktige har nu fastställt Västra Götalandsregionens trafikförsörjningsprogram.
Västra Götalandsregionen är ny kollektivtrafikmyndighet i länet sedan 1 januari 2012, och i ansvaret ingår bland annat att ta fram ett trafikförsörjningsprogram – strategin för hur kollektivtrafiken ska utvecklas i hela Västra Götaland.
För att klara fördubblingen av kollektivtrafiken till 2025 görs de största satsningarna i tyngre stråk, samt stråk som knyter ihop Västra Götaland och viktiga regionala centrum utanför länet. En väl utbyggd kollektivtrafik i städerna är också något som ges tydlig prioritet. Glest befolkade områden av länet kan i vissa fall få andra lösningar än reguljär trafik, som till exempel anropsstyrd trafik, som man ringer och beställer.
– Vi satsar hårdast där vi har störst möjlighet att locka många resenärer. Men samtidigt ska det finnas en servicenivå även på landsbygden, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.
Förutom att antalet resor ska öka, ska också kvaliteten bli bättre. 85 till 90 procent av resenärerna ska vara nöjda genom att trafiken ska bli punktligare, att det ska bli enklare att resa, och biljettsortimentet ska vara attraktivt.
Tillgänglighetsanpassningar ska göra det lättare för alla att resa, inte minst de med funktionshinder. Och för att minska miljöpåverkan ska kollektivtrafiken gå över till fossilfri energi, minska utsläppen och även buller.
När det gäller delmål fem, om kollektivtrafikens självfinansieringsgrad, har det återremitterats till regionstyrelsen. Självfinansieringsgraden anger hur stor del av resans kostnad som ska bekostas med skattemedel, och formuleringen av detta mål kommer att ses över.
I arbetet med att ta fram programmet har ett stort antal organisationer deltagit i dialog. Näringsliv, universitet, och representanter för olika resenärsgrupper har deltagit och kommit med synpunkter. Samtliga kommuner i Västra Götaland har haft en viktig roll i samrådet och därigenom medverkat till framtagandet av programmet.