Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2012-12-13 19:23


Kollektivtrafiknämnden 13 december

Tyst och ren elbuss testas


Test av en eldriven buss och system för laddning – Västra Götalandsregionen går tillsammans med flera aktörer in och stöttar ett projekt som ska arbeta för ett fossilfritt kollektivtrafiksystem.

Kollektivtrafiknämnden beslutade under sitt sammanträde att bevilja nära en miljon kronor till ett projekt som ska utvärdera nya fordon för ett fossilfritt kollektivtrafiksystem och skapa förutsättningar för tillverkning av elbussar i Västra Götaland.

I projektet kommer Västtrafik att testa en eldriven buss och system för laddning.

– Batteridrivna elbussar är en lösning i områden där det behövs små och tysta bussar, som inte släpper ut avgaser. Ska vi kunna upphandla sådana fordon i framtiden behöver vi kunskap om teknikens möjligheter och begränsningar, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Projektet som har en budget på cirka sex miljoner kronor leds av Business Region Göteborg. Testerna genomförs i Ale kommun. 

Pris- och sortimentsstrategi – fokus på två modeller

Västra Götalandsregionen arbetar med att ta fram en ny pris- och sortimentsstrategi, som ska ge ett enklare och mera rättvist biljettsystem. Om allt går enligt planerna kan det nya systemet vara infört i slutet av 2015.

Under nämndens möte beslutades att fördjupa arbetet med två modeller: “personliga/flexibla zoner” och “fasta cirkelzoner”.

– Tillsammans med Västtrafik utreder vi modellerna djupare under 2013, med bland annat fokusgrupper och simuleringsmodeller, för att utreda hur intäkterna påverkas och för att utveckla ett system som blir så enkelt och attraktivt som möjligt för resenärerna, säger Ulrika Frick.

Miljö- och klimatstrategi – ökad användning av biogas

Västra Götalandsregionens arbete med att ta fram en miljö- och klimatstrategi för kollektivtrafiken pågår just nu. Som ett beslut på vägen mot en färdig strategi beslutade kollektivtrafiknämnden att beslut om utökad biogasanvändning tas vid varje ny trafikupphandling. Nämnden tog också ett inriktningsbeslut om att tredubbla användningen av biogas i Skaraborgsområdet, från fem procent till minst femton procent.

De övergripande målen i miljö- och klimatstrategin är beslutade och angivna i trafikförsörjningsprogrammet. Målen där innebär att Västra Götaland ligger i framkant, i förhållande till nationella mål.

Övriga beslut och ärenden

Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44 Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11 Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat, tel: 0702-00 34 41


Läs meddelandet som PDF