Pressmeddelande
Från Kollektivtrafiksekretariatet
2012-11-01 15:45


Kollektivtrafiknämnden 1 november

Upphandling av 40 till 100 nya spårvagnar och beslut om allmän trafikplikt


Kollektivtrafiknämnden föreslår regionfullmäktige att de godkänner att Göteborgs Stad handlar upp och köper in 40 nya spårvagnar samt uppför en ny spårvagnsdepå.

För att Västtrafik ska kunna upprätthålla det trafikutbud som planeras för hösten 2013 behöver 40 nya spårvagnar handlas upp. Därutöver finns det behov av ytterligare totalt 60 vagnar för att ersätta alla gamla vagnar från 1960- och 70-talet, och för att kunna ta emot framtida resandeökningar under de kommande tio åren. 
Därför föreslås att Göteborgs Stad påbörjar upphandling av 40 nya vagnar med option på upp till 60 vagnar ytterligare. Optionen ska även göra det möjligt att köpa längre vagnar med större kapacitet.

Beslut om allmän trafikplikt i Borås, Skaraborg, med mera
Under 2014 och 2015 löper ett antal av Västtrafiks trafikavtal ut, bland annat i Borås, Kungälv, Skaraborg och Uddevalla.
För att Västtrafik ska kunna göra en ny upphandling och fortsätta att trafikera sträckorna har kollektivtrafiknämnden beslutat att sträckorna ska omfattas av “allmän trafikplikt”. Allmän trafikplikt är något den regionala kollektivtrafikmyndigheten måste pröva när trafikavtalen löper ut och besluten ska ske med utgångspunkt i Västra Götalandsregionens trafikförsörjningsprogram.
– Vi har undersökt intresset hos privata företag att driva kollektivtrafik på kommersiell grund i dessa områden, men det intresset har inte funnits. Därför har vi bedömt att kollektivtrafiken i de aktuella områdena behöver ett engagemang från samhällets sida för att fungera, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Övriga beslut och ärenden
Du hittar protokoll över samtliga beslut, handlingar, kontaktuppgifter, med mera, på vgregion.se/kollektivtrafik



Kontaktperson: Ulrika Frick (mp), ordförande, tel: 0702-70 40 93.
Alex Bergström (s), förste vice ordförande, tel: 0706-93 24 44. Birgitta Adolfsson (fp), andre vice ordförande, tel: 0702-33 35 11. Tomas Zeljko, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat, tel: 0702-00 34 41.


Läs meddelandet som PDF