Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-04-19 10:30


Diabetesprojekt växer och öppnar eget studiecenter


Diabetespreventionsprojektet DIAVIP i Skövde inbjuder media till husesyn i sina nya lokaler på Vårdcentralen Södra Ryd och informerar om hur det går med projektet samt uppföjningen av Skaraborgsprojektet.

2009 startade en studie i Skövde med syfte att förhindra diabetes hos individer i riskzon, DIAVIP. Ca 10 000 enkäter skickades ut per post till befolkningen i Hentorp och Norrmalms områden. Genom enkäterna hittade vi 24 människor som hade diabetes utan att veta om det och ca 150 med ökad risk.
Dessa personer har engagerats i två olika program som har som mål är att minska risken för att utveckla diabetes, ett arbete som sker samarbete sker med Allmänmedicinska institutionen och Wallenberglaboratoriet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

För 10 år sedan gjordes också en stor undersökning i Vara och Skövde, det så kallade Skaraborgsprojektet. 2816 individer fick genomgå en omfattande undersökning avseende bland annat blodprover, längd, vikt, EKG och blodtryck. Alla dessa kommer nu att kallas för en ny undersökning.

Vad är nytt?
- Som enda primärvårdsprojekt har vi fått pengar ifrån statliga Vetenskapsrådet, efter en satsning på kunskapsluckor i sjukvården, och kan utveckla vårt projekt i större skala. En del av Vårdcentralen Södra Ryd i Skövde har byggts om till ett eget studiecentra. Här kommer vi att göra omfattande undersökningar som konditionstest på cykel, undersökning med Acti-graf (avancerad stegräknare), pulsvågsanalys och omfattande mätningar av kroppsmått. Även labanalyser kan göras här, berättar Margareta Hellgren som är projektansvarig i Skövde

- Samtidigt växer vårt diabetespreventiva program genom att Skaraborgsprojektet som påbörjades i Vara och Skövde för tio år sedan nu följs upp. Samma individer som undersöktes då kallas igen för en uppföljande undersökning. De som visar sig ha hög risk att utveckla diabetes erbjuds att vara med i vårt projekt för diabetesprevention. Via annonsering kommer också individer i riskzonen erbjudas möjligheten till blodprovstagning för att på så sätt upptäcka eventuell diabetes.

- Studiens alla delar kommer att vara i full gång från och med hösten 2012, men redan nu vill vi berätta mer och visa lokaler och utrustning.

När:  Tisdagen 24 april kl 13.00
Var:  Studiecentrat, Vårdcentralen Södra Ryd, Timmervägen 3 i Skövde
         (följ skyltarna)

VÄLKOMNA!



Kontaktperson: Margareta Hellgren, distriktsläkare, tel 0708-38 16 12, epost margareta.leonardsson-hellgren@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF