Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2006-06-01 12:30


Kulturnämndens sammanträde 1 juni 2006

920,000 delades ut till 21 personer i kultur- och arbetsstipendier


I samband med kulturnämndens sammanträde delades årets stipendier ut. Kultur- och arbetsstipendier till en sammanlagd summa av 920,000 kronor överlämnades vid en ceremoni i Skövde till 21 personer.

Kulturnämnden tar årligen beslut om vilka personer bosatta i Västra Götaland som ska få de sex arbetsstipendierna på vardera 100,000 kronor, tio kulturstipendierna på 10,000 kronor och de två Skaraborgsstipendierna på 10,000 kronor. Dessutom delades de två arbetsstipendierna Design med omtanke ut vid ceremonin i Skövde kulturhus av nämndens vice ordförande Conny Brännberg samt journalisten och författaren Mustafa Can, uppväxt i Skövde.

Totalt delades 920,000 kronor ut. Sedan tillkommer 2006 års kulturpris på 100,000 kronor som kommer att delas ut den 13 juni vid regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg.

De två arbetsstipendierna Design med omtanke är nytt för i år. Design med omtanke är ett regionalt designprojekt vars mål är att skapa attraktiva och funktionella miljöer, produkter och tjänster som visar omtanke om både människa och natur. Stipendiaterna har ett år på sig att utveckla och presentera en produkt eller en metodik som rimmar med Design med omtankes grundprinciper. De särskilda Skaraborgsstipendierna är ett arv från Landstinget Skaraborg.

2006 års stipendiater med motiveringar:

Arbetsstipendier á 100,000 kr

Bernt Höglund - scenkonst, Äspered
Född 1948. Bernt Höglund behärskar de flesta roller i teatermaskinen – han är skådespelare, regissör och dramatiker. Efter 35 år i branschen känner han de flesta scener och salonger i landet och i Norden. Med lika delar socialt engagemang och magisk finess skapar han finurliga föreställningar för oss alla, för oss barn i alla åldrar.

Ulf Karl Olov Nilsson - litteratur, Göteborg
Född 1965. Ulf Karl Olov Nilsson är poet men inte på ett poetiskt sätt. I banbrytande diktsamlingar har han förnyat poesins metoder. Hårt och humoristiskt, arkiviskt och avväpnande: orden hamnar någon annanstans, just där vi befinner oss.

Lisa Nordström – musik, Göteborg
Född 1976. Lisa Nordström gör många saker. Hon är musiker, ljudkonstnär, regissör och pedagog, och skapar en självständig poetisk värld där ljud från olika traditioner kan mötas, enkla och experimentella, vackra och bullrigt obearbetade – på samma gång världsresenär och upptäcktsresande i vardagens ljudmiljöer.

Jussi Ojala – konsthantverk, Skara
Född 1956. Jussi Ojala är krukmakare. Verktygen heter drejskiva, stengodslera, askglasyr och reducerande bränning i gasugn. En sen och mycket säker mognad som gett nytt liv åt den svenska keramiken och som nu tar steget ut på den internationella konsthantverkscenen. 

Leo Pettersson – bildkonst, Henån
Född 1953. Leo Pettersson har under många år utmärkt sig för sina fysiskt storslagna stenskulpturer i utomhusmiljö. Under de senaste åren har han också berikat sin invanda storskaliga skulpturkunskap med ett mer lågmält och intimt rumsligt experimenterande – en sin poetiska förmåga att i måleri, teckning och skulptur skruva ned sitt uttryck och ur det lågmälda finna en ny konstruktiv väg.

Anna Wennerbeck – dans, Göteborg
Född 1967. Anna Wennerbeck utforskar ständigt sin ”rörelsefantasi”. Hennes resa som dansare har gått från vattenbaljor via såpbubblor, kuddar till hällristningarna i Tanum. Öppenhet för olika konstuttryck och nyfikenhet hur man kan omtolka detta i rörelser är hennes signum.

Skaraborgsstipendier á 100,000 kr

Jimmy Ahlander – film, Undenäs
Född 1981. En särskild sorts film frodas i Skaraborg och Jimmy Ahlander är en särskild sorts filmare som trots sin ungdom redan är en världsvan animatör. I hans huvud och händer blir lera till animerad film genom mötet mellan väldigt gammal och väldigt ny teknik. Gnork!

Marie Beckman – konsthantverk, Skara
Född 1960. Krukmakaren i Delfi, i Xian, i Kerala... Och Marie Beckman i Skara, vars keramikkonst vittnar om att det globala konsthantverket har en plats även på västgötaslätten. Genom hennes varsamma metodutvecklande har både vi och utställningsplatser runtom i världen fått avnjuta konsthantverk med fascinerande stringens.

Kulturstipendier á 10,000 kr

Marie-Louise Abrahamsson - främjande, Ljungkile
Född 1957. I Växthuset, Ulvesund har Marie-Louise Abrahamsson skapat en transparent och opretentiös mötesplats där divertissemang, engagemang och debatt kryddas av doften från mylla och örter. Kultur och odling hör ihop, det vet vi, och det sambandet har här fått sitt alldeles egna uttryck.

Svante Aulis Löwenborg – scenkonst, Göteborg
Född 1969. Regissör, introduktör, teaterdirektör – Svante Aulis Löwenborg närmar sig samtidsdramatiken från alla håll. Genom hans försorg har inte bara ett stort antal samtidsdramatiker blivit översatta och spelade i Sverige – genom Teaterbaren har han också uppfunnit nya former för att närma sig dramatexten. I Teater Cinnober har Västra Götaland fått något av ett eget Weltbühne, och vi säger Vielen Dank!

George Clemons – musik, Angered
Född 1938. Från King George Discovery till King George Bluesology – en lång och svindlande resa rakt in i den förtrollade blå natten med gitarren som enda kompass. Strax ovan bardisken svävar en leende Jimi Gypsy iklädd brandröd skjorta och vid mikrofonen står Kung George Clemons och förkunnar, ”I´ve got the blues in my soul”, alltmedan mörkret sakta tätnar till gitarrens sång.
 
Göran Dahlberg – litteratur, Göteborg
Född 1967. Små ord och stora, parabolarkitektur och brasiliansk modernism. Alternativa geografier, litterära utopier och familjeencyklopedier, filosofisk problematik och konstnärlig estetik. Likt en Glänta i solsken, precis bredvid de vises sten – Göran Dahlberg omfamnar allt detta och mycket mer därtill i arbetet med sin ständigt växande journal.

Katarina Elvén – foto, Göteborg
Född 1972. Hur djup är en yta? Hur platt ett djup? I Katarina Elvéns fotografiska bilder byter yta och djup plats, interiörer och exteriörer krängs ut och in och bak och fram. Välbekanta motiv flimrar förbi, men vi minns plötsligt inte var vi sett dem. Hur lång är exempelvis hotellkorridoren i The Shining? Nittio minuter?

Elisabet Eriksson – bildkonst, Göteborg
Född 191952. “Draw a straight line and follow it”, lyder Composition 1960 No. 10 av La Monte Young. Elisabet Eriksson följer till fullo sin egen högst personliga röda tråd, vare sig hon broderar med tuschpenna eller tecknar med tråd och nål. Ett enastående särpräglat konstnärskap där varje (led-)tråd ger oss inblick i hennes universum, samtidigt som det berättar om konstens och livets pågående mysterier.

Stefan Forssén – musik, Göteborg
Född 1943. Lägg örat mot orden och vad hör du? Stefan Forsséns varsamma tonspråk hittar alltid till ordets kärna, oavsett om det handlar om en grubblande Brecht eller en finurlig Hellsing. En matematiker, musiker och kompositör som inte låter sig hämmas av genrer och som alltid låter musikens toner tala med stor lyhördhet för sammanhanget – på scen, på skiva, på riktigt.

Jaqee Nakiri-Nalubale – musik, Göteborg
Född 1977. En världsartist in spe vars röst får metronomen att ticka fram flera rytmer samtidigt. Jaqee rör sig lika hemtamt i soulen som i hiphopbeatens värld som i operavärlden... En singer–songwriter som förenar auktoritet på och utanför scenen med en häpnadsväckande röst. Jaqee, let the show begin!

Freddie Wadling – musik, V Frölunda
Född 1942. Snille och smak, men på ett eget sätt. Antingen det gäller att kanalisera punkens energi i Cortex eller framföra besjälade tolkningar av såväl Captain Beefheart som Carl Michael Bellman (och många fler därtill); människan Freddie Wadling går rakt in i våra hjärtan med sin stora, varma och generösa konst.

Jerry Williams – bildkonst, Uddevalla
Född 1943. Lätt hallucinatoriska (mar-)drömmar i technicolor flödar längs dunkla amerikanska motorvägar. Filmen fortsätter, och ”The Real Jerry Williams Reality Show” goes on forever and ever medan Jerry (Gerald) Williams fryser förloppen till fascinerande målningar eller ”filmrutor”. Och vi sitter kvar, förväntansfulla och med popcornpåsen i knäet, i en hemlig biografsalong belägen någonstans mellan här och där.

Arbetsstipendiater Design med omtanke

Maria Bergstrand, Göteborg, och Keyvan Eskandaripour, Göteborg
Födda 1977 respektive 1963. "Sabba inte min skola!" är precis vad det låter som – ett engagerat och kaxigt projekt i skolmiljö som går i direkt dialog med eleverna, morgondagens designanvändare. Projektet antar den pedagogiska utmaningen att utforma sin vision tillsammans med brukarna, vilket är ett av Design med omtankes grundstenar, och förenar på så vis livslångt lärande med eget skapande. Inte FÖR och TILL, utan AV och MED! 

Maria Schmidt Larsson, Kållered
Född 1956. Hur skapar vi en design för alla? Och vem är alla? Det här projektet koncentrerar sig på metod- och produktutveckling i samarbete med företagen i strävan att fördjupa Design med omtankes grundläggande värderingar. Kan produkter som utvecklats för särskilda behov även hitta generella användningsområden? Det hypotetiska svaret är än så länge JA!



Kontaktperson: Kulturnämndens ordförande, Lars Nordström, på telefon 0709 – 20 68 39, 1:e vice ordförande, Conny Brännberg, på tel 0703 – 41 05 65, 2:e vice ordförande, Johnny Nilsson, på tel 0708 – 28 17 25.
Kulturchef Kerstin Quentzer på tel 0708 – 10 37 96, kultursekretariatets medarbetare Ann-Charlott Eklund, 0738 - 01 01 42, kultursekretariatets medarbetare Ylva Gustafsson, 0709 – 74 71 22, kultursekretariatets medarbetare Eira Högforsen, 0709 - 50 41 33, kulturseretariatets medarbetare Lars Lundgren , 0703 - 49 21 70, kultursekretariatets medarbetare Tomas Olsson, 0703 – 98 32 15, eller kultursekretariatets medarbetare Urban Sennunger.


Läs meddelandet som PDF