Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-05-22 09:00


Inbjudan till presskonferens 23 maj i Vänersborg

Besök från Somalia på regionfullmäktige


Under regionfullmäktiges sammanträde tisdagen den 23 maj i Vänersborg kommer sju personer från region Puntland i Somalia att delta som besökare. Media ges möjlighet att träffa personerna under en pressträff klockan 11.30 i kommunhuset där sammanträdet hålls. Tolkar finns närvarande.

Tid: Tisdagen den 23 maj klockan 11.30 - 12.00 (möjligheter finns även att prata med delegaterna efter lunchen)

Plats: Kommunhuset i Vänersborg i samband med regionfullmäktiges sammanträde

Bakgrund beskriven av Göteborgs-Initiativet:
Under sex år har Göteborgs-Initiativet bedrivit olika projekt för att medverka i återuppbyggande av Somalia. Det handlar om att ge möjlighet för Somalier att återvända bl a genom att somalier i Sverige anställs som volontärer med placering på sina hemorter och på plats arbetar med utbildning och sjukvård. Men vi har också ett demokratiprojekt för region Puntland som är en region som till antalet invånare och geografiskt område påminner om Västra Götaland.

Det före detta regionrådet Eva-Lisa Birat Lindvall och riksdagsledamot Lars Johansson har på plats i Puntland medverkat vid olika seminarium kring hur regionen styrs och hur Sverige demokrati är uppbyggd.

En delegation på 7 personer med talmannen Osman Dalmar Haji Yusuf är nu på besök i Västra Götaland för att ta lärdom av vårt sätt att arbeta i demokratiska former. Det innebär besök hos de olika partigrupperna i regionfullmäktige och besök vid regionfullmäktiges sammanträde den 23 maj.

Göteborg-Initiativet är en organisation som är politisk obunden och som arbetar med integrationsfrågor, frivillig återvandring och bistånd. För närvarande har vi följande tre områden för vårt biståndsarbete: Somalia, Balkan och Irak. Ordförande i styrelsen är Lars Johansson och Tomas Magnusson är verksamhetschef.



Kontaktperson: Värd för besöket Lars Johansson, 0709-46 10 14, ordförande regionfullmäktige Hans Aronsson, 0705-31 32 01, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF