Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-10 14:00


Regionstyrelsen 10 oktober

En miljard i överskott


Senaste prognosen som presenterades för regionstyrelsen idag visar att Västra Götalandsregionen fortsätter ha en stark ekonomi. För andra året i år kan regionen få ett ekonomiskt överskott runt en miljard kronor. Under styrelsens möte ställde man sig också bakom finansieringen av en handlingsplan för att minska väntetiderna inom ortopedin.

Handlingar...

Förbättrat ekonomiskt resultat och minskade vårdköer
I delårsrapporten för augusti visar prognosen att Västra Götalandsregionen kommer att göra ett resultat på en miljard kronor vid årets slut. Detta beror till stor del på att skatteintäkterna antas öka som ett resultat av den goda tillväxten och den växande sysselsättningen i riket.

Delårsrapporten lägger särskilt fokus vid hälso- och sjukvården och hur de mål som satts upp av regionfullmäktige uppfylls. Vårdgarantin infördes i november 2005 och sedan dess har tillgängligheten förbättrats och köerna minskat, men vårdgarantin har ännu inte uppfyllts inom en del områden. Särskild uppmärksamhet riktas mot ortopedin och sjukvårdsupplysningen där man nu kommer att besluta om insatser för att förbättra tillgängligheten.

Augustirapporten visar att vårdproduktionen ökar eller är i nivå med motsvarande siffror för 2005, både för sjukhusen och den offentliga primärvården. Man konstaterar också att sjukfrånvaron hos personalen i Västra Götalandsregionen fortsätter att minska.

Finansiering av handlingsplan för ortopedin
Väntetiderna till en operation eller behandling inom ortopedin är fortsatt långa. I somras väntade ungefär 8700 patienter i Västra Götaland. Det innebär att i princip ingen minskning skett jämfört med årsskiftet.

Det finns en långsiktig handlingsplan för vårdgarantin inom ortopedin. Enligt planen ska alla sjukhus inom Västra Götalandsregionen under tre år göra betydligt fler ortopediska operationer och behandlingar. Främst är det höft- och knäledsoperationer samt rygg-, hand- och fotoperationer som ska ökas.

Regionstyrelsen ställde sig idag bakom finansieringen av denna handlingsplan. Beslutet innebär att upp till 120 miljoner kronor tas ur styrelsens egna kapital för att finansiera den ökade produktionen under nästa år. Ärendet kommer att behandlas i regionfullmäktige.

Motion om att åtgärda trafikstrukturen i Göteborg
Roland Karlsson (fp) och Rosie Rothstein (fp) har i en motion förslagit att Västra Götalandsregionen ska initiera diskussioner till helhetslösningar för Göteborgs infrastrukturproblem. Man vill också att regionen ska uppvakta riksdag och regering för att arbeta fram förslag på finansiering.

Beredningsgruppen för regionutveckling har yttrat sig angående motionen och konstaterar att kommunerna och Västra Götalandsregionen har påbörjat sitt gemensamma arbete inför nästa omgång av investeringsplanen för infrastruktur. Man gör bedömningen att de frågeställningar som tas upp i motionen hanteras inom ramen för detta arbete.

Regionstyrelsen beslutade efter votering att hänvisa till svaret från beredningsgruppen för regionutveckling och att motionen ska anses vara besvarad med detta.

Vid voteringen röstade tio ledamöter (s, c, v och mp) för att motionen skulle anses vara besvarad och sju ledamöter (m, kd och fp) för att motionen skulle vara bifallen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland får använda eget kapital för utveckling av närsjukvården
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland vill tillsammans med kommunerna bedriva ett utvecklingsarbete för att genomföra det gemensamt framtagna inriktningsdokumentet för Närsjukvården. Målet är att skapa trygghet, tillgänglighet och kontinuitet för brukaren/patienten samt resurshushållning samtidigt som vårdkvaliteten bibehålls eller förbättras. För att genomföra detta vill man nå:

- Förbättrad samverkan så att brukaren/patienten inte upplever trösklar mellan huvudmän och vårdgivare.
- Ökad andel patienter, som inom ramen för planerade vårdinsatser diagnostiseras och färdigbehandlas inom närsjukvården med bibehållen medicinsk kvalitet och säkerhet samt optimalt resursutnyttjande.
- Minskat behov av den sjukhusanknutna akutvården genom utökade insatser för patienter inom närsjukvården. Detta öppnar möjligheter för omfördelning av resurser till planerad vård och närsjukvård.

Regionstyrelsen godkände att hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland får disponera 2,5 miljoner kronor av eget kapital per år under 2007 och 2008.

Mobilitetscenter i Göteborg fyller viktig funktion
Mobilitetscenter i Göteborg är en verksamhet för rådgivning och utprovning av bilanpassningar för personer med funktionsnedsättningar. Man genomför körlämplighetsutredningar för personer med körkort som drabbats av sjukdom eller skada och utredningar av personer med funktionsnedsättningar inför eventuell körkortsutbildning. Mobilitetscenter har ansökt om finansiellt stöd hos hälso- och sjukvårdsnämnden Centrum-Väster i Göteborg. Nämnden har varit tveksam till att fatta beslut i ärendet då det inte finns uttalat från regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen ska stödja en verksamhet med denna inriktning. Flera av regionens verksamheter vitsordar samarbetet med Mobilitetscenter. Regionstyrelsen beslutade att svara hälso- och sjukvårdsnämnden att Mobilitetscenter fyller en viktig funktion.

Samarbetet runt visionen kan utvecklas
Regionstyrelsen beslutade lämna synpunkter till beredningsgruppen för regional utveckling, BRU, på rapporten om samverkan och rollfördelning mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen. Rapporten behandlar genomförandeprocessen av Vision Västra Götaland. I rapporten framgår att gränssnittet mellan kommunerna och regionen när det gäller kompetensområden inte föranleder några nya ställningstaganden. Däremot finns behov av att ytterligare utveckla arbetssättet. Men det poängteras också att det finns många fler aktörer som har viktiga uppgifter i genomförandet av Vision Västra Götaland.

Tänka framåt men göra nu
Västra Götalandsregionen har fått betänkandet ”Tänka framåt men göra nu” för yttrande från Aktionsgruppen barnkultur. Regionstyrelsen beslutar att godkänna kulturnämndens förslag till yttrande skickar dessutom med handikappkommitténs synpunkter till utbildnings- och kulturdepartementet.

Plats på scen
Västra Götalandsregionen har fått betänkandet ”Plats på scen” för yttrande från Kommittén för jämställdhet inom scenkonst. Regionstyrelsen beslutar att godkänna kulturnämndens förslag till yttrande.

Jakten på makten
Västra Götalandsregionen har fått betänkandet ”Jakten på makten” för yttrande från Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda. Regionstyrelsen beslutade godkänna kristdemokraternas förslag till yttrande som bland annat förslaget att ordet bör ska bytas till skall i kommitténs text.

Tid- och aktivitetsplan för Västra Götalandsregionens planerings- och uppföljningsaktiviteter under 2007
Västra Götalandsregionens arbete med budget och flerårsplaner, uppföljningsrapporter, bokslut och årsredovisningar är en process som löper över hela året. Regionstyrelsen godkände förslaget till tids- och aktivitetsplan samt planerings- och uppföljningsaktiviteter. Man uppdrog år regionkansliet att utarbeta anvisningar för rapporteringen.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor:

Socialdemokraterna Västra Götaland

Folkpartiet Västra Götaland

Centerpartiet Västra Götaland

Moderaterna Västra Götaland

Vänsterpartiet Västra Götaland

Kristdemokraterna Västra Götaland

Miljöpartiet Västra Götaland

Sjukvårdspartiet Västra Götaland



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702 – 49 17 24, informationschef Bo Carlsson 0705-69 51 66 eller presschef Kjell foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF