Sjukhusen klarar vårdgarantin för cancerpatienter
Så gott som alla kliniker vid sjukhusen i Västra Götalandsregionen klarar vårdgarantin för cancerpatienter på 14 dagar för vuxna och 2 dagar för barn. Det visar den senaste uppföljningen som gjorts av regionens etiksekretariat. Uppföljningen är den fjortonde i ordningen och siffrorna visar att väntetiderna har minskat betydligt sedan den förra mätningen.
Den förra mätningen visade på svårigheter att klara garantin bland annat för patienter med misstänkt prostatacancer. Här noteras nu en klar förbättring och i de allra flesta fall får nu patienterna tid hos specialistläkare inom 14 dagar. Även väntetiden till behandling har minskat.
Det finns dock några verksamheter som fortfarande har vissa problem med tillgängligheten. Det gäller bland annat transplantation och leverkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt medicinkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus där väntetiden kan vara något längre än två veckor.
När det gäller väntetiden på högst två dagar för barn klarar alla sjukhus garantins gräns, något som har kunnat konstaterats vid varje mättillfälle.
Vårdgarantin inom cancersjukvården innebär att patienten ska få träffa en specialistläkare inom 14 dagar om det finns en välgrundad misstanke om cancer. För barn ska väntetiden för besök inte överstiga två arbetsdagar.
Allmänt hörseltest för nyfödda i regionen
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att införa allmänt hörseltest/hörselscreening för alla nyfödda i Västra Götalandsregionen från 2007.
Syftet är att kunna upptäcka medfödda hörselnedsättningar tidigare och därmed kunna påbörja en tidigare rehabilitering för att utveckla barnets språkförmåga. Hörseltestet är mer omfattande än det som idag utförs på barnavårdscentralerna.
Kostnaden för att införa hörseltestet beräknas till 4-5 miljoner kronor och finansieras via hälso- och sjukvårdsutskottets utvecklingsanslag.
Neuropsykiatrisk utredning ska ingå i vårdgarantin
Neuropsykiatrisk utredning ska ingå i vårdgarantin. Det klargjordes i dag på hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde.
Det har tidigare funnits en del oklarheter om dessa utredningar ska ingå i garantin eller inte. Huvudregeln är nämligen att utredningar inte ingår i vårdgarantin. Utskottet poängterar dock att om det finns svårigheter att tolka vårdgarantins regler ska vårdgarantins intentioner vara vägledande och utredningen därmed ingå i vårdgarantin.
Lika tillgång till vård för män och kvinnor
Män och kvinnor har fått lika stor tillgång till vård efter det att vårdgarantin infördes. Det visar en ny rapport från regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning.
Rapporten visar att väntetiden till vård har minskat kraftigt sedan vårdgarantin infördes och att detta har kommit män och kvinnor till del i samma utsträckning. Vissa ingrepp har visserligen ökat mer hos män och andra mer hos kvinnor, men skillnaderna är små.
I rapporten poängteras att det ändå kan finnas ojämlikheter i tillgången till vård för män och kvinnor men att det i så fall inte har någon koppling till vårdgarantin. Det kräver dessutom en mer komplicerad analys än vad som hittills varit möjligt.
Riktlinjer för vård av missbrukande gravida kvinnor
Hälso- och sjukvårdsutskottet har antagit regiongemensamma riktlinjer för vård av missbrukande gravida kvinnor. Riktlinjerna ska komplettera mödrahälsovårdens ordinarie rutiner för hälsoövervakning under graviditeten.
I riktlinjerna anges bland annat att personalen ska ha kunskaper om hur man tidigt upptäcker missbruk och att alla mödrahälsovårdsmottagningar ska ha en handlingsplan för omhändertagande av missbrukande gravida kvinnor.
Gravida kvinnor som missbrukar alkohol eller droger ska erbjudas vård så tidigt som möjligt och stödjas att helt avstå från droger och alkohol under graviditeten. Även pappans eventuella alkohol- och narkotikaproblem ska uppmärksammans. Skriftlig information om alkohol och droger ska finnas och delas ut till samtliga gravida kvinnor.