Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-06-20 15:15


Regionstyrelsen 20 juni 2006

Ja till detaljplanering för nytt närsjukhus i Angered


Regionstyrelsen beslutade att gå vidare med detaljplaneringen för ett närsjukhus i Angered i Göteborg. Styrelsen ställde sig också bakom den tredje handlingsplanen för vårdgarantin och den särskilda handlingsplanen för ortopedin.

Handlingar...

Ja till detaljplanering av ett närsjukhus i Angered
Hälso- och sjukvårdsnämnd 12, nordöstra Göteborg, har efter att ha genomfört en förstudie beslutat att gå vidare och begära att regionstyrelsen fattar beslut om att man kan gå vidare med detaljplanering. I sitt förarbete konstaterar den politiska majoritet att planerna i Angered ligger i linje med regionens intentioner för närsjukvården, så som dessa beskrivs i utvecklingsstrategin för hälso- och sjukvården. Regionstyrelsen beslutade att detaljplaneringen, som beräknas ta ett år, kan genomföras. Innan arbetet med projektering, som är nästa steg, kan starta behövs ett nytt beslut i regionstyrelsen.

Beslutet togs efter votering där elva röstade för majoritetens förslag medan fem röstade för moderaternas och kristdemokraternas gemensamma förslag och en ledamot avstod.

Reservationer: Moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet som hade egna yrkanden.

Tredje handlingsplanen för vårdgarantin
Regionstyrelsen beslutade godkänna den tredje handlingsplanen för vårdgarantin i Västra Götalandsregionen.

Handlingsplanen innehåller extra beställningar av bland annat fetmaoperationer, utprovning av hörapparat, allmänkirurgi, urologi, ortopedi och ögonsjukvård. Den sammanlagda kostnaden uppgår till 34 miljoner kronor varav 30 miljoner kronor är köp hos vårdgivare utanför regionen.  Handlingsplanen innehåller också 2,7 miljoner kronor till primärvården för att förbättra tillgängligheten på telefon. Det handlar dels om att införa telefonsvarssystem hos de vårdcentraler som inte har detta men också om stöd till metodutveckling.

Handlingsplan för ortopedin
Regionstyrelsen beslutade godkänna handlingsplan för ortopedin i regionen med målet att klara vårdgarantin under 2007 och att säkra resurser till ortopedin på lång sikt.

Enligt handlingsplanen ska alla sjukhus i regionen göra betydligt fler ortopediska operationer. Det gäller främst höft- och knäledsoperationer men även ryggoperationer, hand- och fotoperationer. De mindre sjukhusen kring Göteborg får en nyckelroll i detta arbete. Även privata vårdgivare ska anlitas för att klara behoven.

God produktivitetsutveckling 2004-2005
Regionstyrelsen beslutade notera informationen om rapporten om sjukhusens produktivitetsutveckling åren 2004-2005.

Rapporten visar att produktiviteten ökade 2005 med 2,9 procent. Detta förklaras av att prestationerna ökade med 4,0 procent medan kostnaderna bara ökade med 1,1 procent. Ökningen är framförallt ett resultat av satsningarna på att minska väntetiderna och korta köerna för att klara vårdgarantin. Rapporten visar också att utvecklingen skiljer sig mellan de olika sjukhusen.

Insatser vid EM i friidrott
Regionstyrelsen belutade om fördelningen av de sju miljoner kronor man tidigare tagit beslut om till olika insatser i samband med EM i friidrott i Göteborg.

Fem miljoner kronor går till Göteborg & Co för kulturaktiviteter under beteckningen "EM-festen". 1,3 miljoner går till Västsvenska Turistrådet för olika marknadsföringsinsatser och 700,000 kronor till regionens egna arrangemang bland annat med inriktning på att möta allmänheten med hälso- och folkhälsofrågor.

Yttrande dubbelspår Norge/Vänernbanan
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande gällande dubbelspår Norge/Vänernbanan, sträckan Hede-Älvängen. I yttrandet framgår att regionen inte har något emot att korridoren utvidgas några hundra meter men trycker på att det är av stor vikt att utbyggnaden sker utan tidsfördröjning.

Yttrande ny järnväg Bollebygd-Borås
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom det föreslagna yttrandet till banverket över förstudien om ny järnväg mellan Göteborg och Borås, mellan Bollebygd och Borås. I yttrandet framgår bland annat att regionen anser det viktigt att man satsar på alternativ som klarar höghastighetståg med farter på 320 kilometer per timma.

Yttrande ny järnväg Mölnlycke-Bollebygd
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande över förnyad remiss av ny järnväg Göteborg-Borås, mellan Mölnlycke-Rävlanda/Bollebygd.

Yttrande ny hamnbana i Göteborg
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande över förstudie för ny hamnbana i Göteborg.

I yttrandet framgår bland annat att man så snart som möjligt vill öka kapaciteten på Hamnbanan. Godsvolymerna växer kraftigt riskerar att hämma en fortsatt positiv utveckling av järnvägstrafiken. Vissa kortsiktiga åtgärder måste göras men det är också viktigt att lägga fast var den nya hamnbanan ska lokaliseras.

Yttrande väg 155 i Göteborg
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande över vägutredningen för väg 155, Bulyckevägen-Vädermotet i Göteborg.

Insatser för FoU inom hälso- och sjukvården
Västra Götalandsregionen ska utarbeta en plattform för sitt forsknings och utvecklingsarbete inom "Healthcare och Life science" (Innovativ sjukvård för tillväxt). Regionfullmäktige gav regiondirektören i uppdrag att ta fram ett handlingsprogram inom området. Regiondirektören ska även återkomma med ett förslag till en ökad samordning mellan inomregionala forskningsinstitut och föreningar. Besluten om fördelningen av FoU-medel: 15 miljoner till satsningar i Västra Götalandsregionens regi och fem miljoner till satsningar inom området Fordon och Säkerhet remitterades till hälso- och sjukvårdsutskottet respektive regionala utvecklingsnämnden. 

Motion om att mäta forskningsprestationer
I en motion har Anita Afzelius-Alm (fp) och Sewon Ekberg (fp) föreslagit att Västra Götalandsregionen ska utveckla sitt sätt att värdera forskningsresultat. I motionen efterlyser man också att forskningsprestationerna presenteras i boksluten.

Styrelsen hänvisar till det uppdrag regiondirektören fått att redovisa ett underlag för en samlad bedömning av regionens långsiktiga och strategiska arbete inom forskning och utveckling.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen med detta ska anses vara besvarad.

Fortsatt arbete med att utveckla e-demokratin
Conny Brännberg (kd) tar i en motion upp frågan om de förtroendevaldas möjligheter att använda modern informationsteknologi för att föra dialog med medborgarna. I motionen berörs även frågan om de förtroendevaldas möjlighet att ha tillgång till regionens intranät och informationssystem.

Med hänvisning till styrelsens uppdrag när det gäller fullmäktiges arbetsformer föreslår styrelsen att fullmäktige ska anse motionen vara besvarad.

Motion om redovisning av bifallna motioner
Ett viktigt verktyg i arbetet för regionfullmäktiges ledamöter är att lägga motioner i olika frågor. Peter Kääpä (fp) och Olov Ånskog (fp) har i en motion föreslagit att det ska göras en årlig redovisning av vad som hänt med bifallna motioner. Regionstyrelsen beslutade därför föreslå fullmäktige att besluta att de frågor som motionen väcker ska ingå i det pågående arbetet med att se över fullmäktiges arbetsformer för 2007-2010, och därmed anses vara besvarad.

Inriktningsbeslut för detaljbudgetarbete
Regionstyrelsen beslutade att fastställa riktlinjerna för styrelsens detaljbudget 2007 och uppdragen i fullmäktiges budget för 2007.

Moderaterna deltog inte i beslutet.

Fastighetsinvesteringar vid SU/Mölndal
Mot bakgrund av de beslutade strukturförändringarna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset har sjukhuset begärt få en låneram på 45 miljoner kronor för fastighetsinvesteringar. Man önskar dessutom ett hyresbidrag med 2,2 miljoner för att täcka halva hyran. De här investeringarna ska främst användas för ombyggnad av röntgenavdelningen och operationsavdelningen samt avdelningen för sjukgymnastik och arbetsterapi.

Regionstyrelsen beslutade att fastighetsinvesteringarna ska genomföras. Låneramen på 45 miljoner beviljades, liksom täckningen av hälften av de tillkommande lokalhyrorna.

Utveckling av närsjukvården i norra Bohuslän
Regionstyrelsen beslutade att hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän ska få disponera tre miljoner kronor av eget kapital för att utveckla närsjukvården i området.

Satsning på Frisktandvård i regionen
Regionfullmäktige har gett primär- och tandvårdsstyrelsen i uppdrag att införa abonnemangstandvård, alltså tandvård till fast pris, inom folktandvården i regionen. Regionstyrelsen beslutade att primär- och tandvårdsstyrelsen får använda 15 miljoner kronor av sitt egna kapital för att införa denna så kallade frisktandvård under 2006 och 2007.

Reservation: Moderaterna som hade ett tilläggsyrkande.

Riktlinjerna för information i anpassad form reviderade
Västra Götalandsregionen har sedan 2001 riktlinjer för hur information ska anpassas för grupper som har behov av detta. Sedan dess har den tekniska utvecklingen bland annat inneburit att Internet har fått en större betydelse och blivit en än viktigare kanal för regionens information och kommunikation med medborgarna. De reviderade riktlinjerna berör bland annat tillgängligheten på Västra Götalandsregionens webbplats. Regionstyrelsen godkände de förändrade riktlinjerna, som ska gälla för regionens verksamhet och för de bolag där regionen har ett dominerande inflytande. En handlingsplan för hur riktlinjernas intentioner ska förverkligas ska tas fram.

Bokslut för stiftelser
Regionstyrelsen beslutade godkänna bokslut för år 2005 för de 110 stiftelser och 16 gåvor där Västra Götalandsregionen är förvaltare. Värdet på dessa uppgick i december 2005 till 297,5 miljoner kronor.

Utbildningsprogram förtroendevalda antaget
Regionstyrelsen beslutade att nya utbildningar för förtroendevalda i Västra Götalandsregionen ska genomföras. För 2007 har tre miljoner kronor avsatts och insatserna initialt kommer att riktas mot tre grupper: Nyvalda i regionfullmäktige, nyvalda oavsett uppdrag och presidier i nämnder och styrelser. När dessa utbildningsinsatser genomförts kommer det att bli aktuellt med andra. Efter valet bildas en ny utbildningsgrupp som kommer att ansvara för att lägga upp den fortsatta utbildningsplanen.

Ägaruppdrag högspecialiserad vård 2007
Regionstyrelsen beslutade överlämna ägaruppdraget högspecialiserad vård 2007 till hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus samt till regionkansliet för genomförande.

I ägarens ansvar ingår att följa upp det regionala hälso- och sjukvårdssystemets struktur, funktion och kostnader samt vidta åtgärder för att vidareutveckla organisationen och att anpassa den till nya förutsättningar.

Bildande av samordningsförbund

Regionstyrelsen godkänner föreliggande förslag till förbundsordning för samordningsförbundet Mölndal, Partille, Härryda och Lerum.

Ändring Samrehab Mark-Svenljunga
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att ändra i ett beslut om Samrehab Mark-Svenljunga. Tidigare beslut angav att antalet ledamöter skulle minskas från sju till fem. Men då de andra parterna inte tagit detta beslut vill styrelsen nu att fullmäktige ändrar i sitt beslut.

Yttrande nya upphandlingsregler
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande gällande nya upphandlingsregler och lämna detta till finansdepartementet.

 

Yttrande orkestermusiken
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande gällande den professionella orkestermusiken i Sverige och lämna detta till utbildnings- och kulturdepartementet.

 

Rollfördelning regionen och kommunerna
Regionstyrelsen beslutade att notera informationen som gavs i rapporten om ansvarfördelningen mellan regionen och kommunerna i genomförandet av Vision Västra Götaland. Regionens synpunkter kommer att tas upp vid ett styrelsemöte efter sommaren.

 

Inriktning för högspecialiserad vård
Ärendet skulle enligt föredragningslistan ha behandlats i regionstyrelsen efter beredning i hälso- och sjukvårdsutskottet. Ärendet behandlades i utskottet men inte i styrelsen.

Styrning av ST-läkarutbildningarna
Ärendet behandlades inte. Kommer upp efter sommaren istället.

Nomineringskommitté för försöksstyrelserna
Nästa mandatpersiod kommer fyra av regionens styrelser på försök att bestå av personer som inte är politiker. Regionstyrelsen beslutade att det ska vara gruppledarna i regionfullmäktige som utgör nomineringskommitté för dessa styrelser.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor:
Socialdemokraterna Västra Götaland
Folkpartiet Västra Götaland
Centerpartiet Västra Götaland
Moderaterna Västra Götaland
Vänsterpartiet Västra Götaland
Kristdemokraterna Västra Götaland
Miljöpartiet Västra Götaland
Sjukvårdspartiet Västra Götaland



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702 – 49 17 24, informationschef Bo Carlsson 0705-69 51 66 eller presschef Kjell foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF