Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-06-14 19:15


Regionfullmäktige fastställde budgeten för 2007


En majoritet i regionfullmäktige ställde sig bakom budgetförslaget för 2007 (samt plan för 2008 och 2009) från majoritetspartierna socialdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet. Regionens goda ekonomi ger förutsättningar för tillskott och fortsatt utveckling av verksamheterna.

Handlingar...

Budget 2007
Regionfullmäktige antog budgetförslaget från de tre partierna i majoriteten. Samtliga partier hade lagt fram förslag till budget för kommande år.
Partiernas budgetförslag...

Majoritetspartiernas budget innebär bland annat en oförändrad skattesats och att verksamheterna som helhet får full kompensation för löne- och kostnadsökningar samt pensioner. Det görs också satsningar inom flertalet områden.

De satsningar som majoritetspartierna lyfter fram är:
- 100 miljoner per år till sjukvården
- 50 miljoner per år riktat till jämställda löner
- 25 miljoner för att möta vårdbehovet till följd av den tillfälliga asyllagen
- 100 miljoner per år från statsbidrag för att minska sjukskrivningarna
- 100 miljoner under tre år till regional utveckling för infrastruktursatsningar
- 15 miljoner till ungdomsrabatt på regionalt resande
- 10 miljoner per år till kollektivtrafiken
- 8 miljoner till kulturen
- 2 miljoner till folkhälsokommittén
- 4 miljoner till miljönämnden
- 6,5 miljon per år till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för högspecialiserad vård

Beslutet togs efter 16,5 timmars debatt (15,5 förra året) med 117 inlägg (110 förra året) och 368 repliker (330 förra året). I voteringen ställdes majoritetens budgetförslag mot moderaternas förslag där 86 ledamöter röstade för majoritetens, 24 röstade för moderaternas och 36 avstod.

Reservationer: Moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sjukvårdspartiet.

Sammanträdestider 2007
Regionfullmäktige beslutade att sammanträdena 2007 kommer att hållas, den 20 februari, 17 april, 22 maj, 11-12 juni, 18 september, 22-23 oktober samt 4 december. 

Regionstyrelsen får besluta om vissa avgiftsförändringar
Regionfullmäktige besluta att regionstyrelsen ska få göra ändringar av avgifter inom hälso- och sjukvården som kan komma att föranleds av att mervärdesskatt ska tas ut. Beslut om avgifter ska i andra fall tas av regionfullmäktige.

Årlig genomgång av regionens styrdokument
Regionfullmäktige gör årligen en avstämning och slår fast vilka styrdokument som gäller för regionen och dess verksamheter. Årets beslut omfattar arton styrdokument som är antagna av fullmäktige och ska gälla för regionen och dess verksamheter 2006-2007. Regionens budget är det överordnade styrdokumentet.
 
Motion om jämställdhet i kollektivtrafiken
Soili Brunberg (mp) har lämnat in sin motion med anledning av den nya prissättningen på kollektivresor. I motionen påpekas att kvinnor reser kortare sträckor än män och att den nya prissättningen, som gör längre resor jämförelsevis billigare, missgynnar kvinnor. Regionutvecklingsnämnden har besvarat motionen och menar att bilden är mångfacetterad. Via ägarrådet och i direkta kontakter med Västtrafik kommer regionen att följa vilken påverkan det nya pris- och betalsystemet kommer att få. Man kommer också att följa hur resandet för kvinnor respektive män utvecklas.

Regionfullmäktige beslutade att motionen skulle anses besvarad med detta.
 
Tre interpellationer besvarades
Under sammanträdet besvarades tre interpellationer. Två interpellationer ställdes av Ulla-Britt Hagström (-), en om att många äldre är undernärda i vården och en om ungdom och konjunkturbarometer, samt en interpellation av Terese Tengström (fp) om utveckling av regionala näringar.
Interpellationssvar...

Fem nya motioner
Fem motioner anmäldes som inkomna. De lämnades in av Terese Tengström (fp) om att synliggöra Europas omvandling, Göran Larsson med flera (mp) om behandling för barn och ungdomar med neurotiska funktionshinder, Soili Brunberg (mp) och Göran Larsson (mp) om ägaransvaret i Västra Götalandsregionen, Susanne Aronsson (svg) och Margaretha Bjälkemo (svg) om fri tandvård för arbetslösa och studerande upp till 25 år samt Susanne Aronsson med flera (svg) om en forskarstrategi för regionen.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska partiernas hemsidor:
Socialdemokraterna Västra Götaland
Folkpartiet Västra Götaland
Centerpartiet Västra Götaland
Moderaterna Västra Götaland
Vänsterpartiet Västra Götaland
Kristdemokraterna Västra Götaland
Miljöpartiet Västra Götaland
Sjukvårdspartiet Västra Götaland



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702 – 49 17 24, informationschef Bo Carlsson 0705-69 51 66 eller presschef Kjell foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF