Pressmeddelande
Från Kommittén för rättighetsfrågors kansli
2011-06-17 17:00


100 000kr i stipendium för mänskliga rättigheter!


Första gången som stipendiet utlyses

För första gången utlyser nu Västra Götalandsregionen ett stipendium som ska möjliggöra kompetensutveckling för en person, grupp eller verksamhet som skyddar, uppfyller eller främjar de mänskliga rättigheterna i Västra Götaland.

Syftet med människorättsstipendiet är att uppmuntra insatser som ökar möjligheterna för alla i Västra Götaland att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. Stipendierna ska användas till främjande av samverkan mellan människorättsområdena. Stipendiesumman är 100 000 kr per år och kan delas mellan fler stipendiater.

Uppmärksammar och stödjer arbetet kring mänskliga rättigheter

- Det är viktigt för oss att uppmärksamma och stödja dem som arbetar med mänskliga rättigheter. Med hjälp av detta stipendium kan vi främja det stora och viktiga arbete som bedrivs och som kommer att utvecklas för att stärka människors rättigheter säger Tord Karlsson, ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

Extern jury nominerar

Ansökningstiden pågår fram till den 20 augusti då en extern jury kommer att gå igenom inkomna ansökningar och nominera stipendiat eller stipendiater till kommittén för rättighetsfrågor. Kommittén fattar slutgiltigt beslut under oktober månad och stipendiet delas ut vid regionfullmäktiges möte i november.

- Vår externa jury har en lång och bred kompetens inom mänskliga rättigheter och vi tycker det känns jättebra att uppmärksamma det engagemang och arbete som görs i vårt län för att främja våra mänskliga rättigheter säger Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

Juryn består av:

  • Elisabeth Abiri, Fil. dr. vid institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet
  • Henry Ascher, barnläkare och docent, Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV)
  • Talieh Ashjari, enhetschef på Enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen Västra Götalands Län
  • Catharina Bergil, enhetsledare förmedling och program på Världskulturmuseet
  • Peter Johansson, universitetsadjunkt vid institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet.

Ansökningshandlingar och mer information finns på webbplatsen www.vgregion.se/rattighet-kansli 

För mer information, kontakta Annika Ottosson, enhetschef för kommittén för rättighetsfrågors kansli, telefon 031-63 09 25

Mänskliga rättigheter gäller oss alla

Mänskliga rättigheter gäller för alla människor jorden runt – även i Sverige och i Västra Götaland. I Sverige är vi juridiskt bundna att efterleva de mänskliga rättigheterna så som de är formulerade i olika internationella konventioner. Ingen människa får diskrimineras i samband med kön, könsöverskridande identitet och uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.



Kontaktperson: Annika Ottosson, enhetschef för kommittén för rättighetsfrågors kansli, Västra Götalandsregionen, tfn 031-63 09 25
Tord Karlsson, ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01 Kristina Grapenholm, vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34


Läs meddelandet som PDF