Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-16 12:00


1032 bekräftade fall i Västra Götaland av svininfluensa


Västra Götaland har idag 1032 bekräftade fall av Den nya influensan, även kallad Svininfluensan. Mer än 80 procent av dessa är under 40 år.

- Uppgiften gäller provtagna personer, hur många som är eller har varit sjuka är omöjligt att uppskatta. Kanske är det tio gånger fler, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

Ökningen av antal sjuka i den så kallade Svininfluensan har varit stark de senaste veckorna. Bekräftade fall ökar från timma till timma och den aktuella siffran måndag morgon är 1032. Under en vecka har drygt 40 personer blivit inlagda på sjukhus.

På flera presskonferenser under måndagsförmiddagen gavs en bild av läget i de olika områdena. Göteborgsområdet har ungefär hälften av fallen vilket stämmer med invånareantalet men Skaraborg är det område i Västra Götaland som har näst mest fall vilket är en markant större andel än Södra Älvsborg och Fyrbodalsområdet.

Belastningen på sjukvården ökar men vidtagandet av olika åtgärder gör att man än så länga klarar trycket. Störst är belastningen på några av sjukhusens barnmottagningar och det framförallt samtalen till sjukvårdsrådgivningen om barn med feber som är många just nu.

- I morse hade vi 315.000 personer i Västra Götaland som har vaccinerats. Antalet är sannolikt lite högre då registreringen släpar något, säger Ann Söderström.

Från och med denna vecka kan friska vuxna upp till 40 år vaccinera sig på sin vårdcentral. Men tillgången på vaccin är begränsad i ett par veckor till.

- I slutet av vecka 48 kommer större leveranser och risken ska då inte vara lika stor att vaccinet tar slut hos dem som utför vaccinationerna, förklarar Ann Söderström.

Vårdcentralernas tider för vaccination i mån av tillgång till vaccin finns i på 1177.se/vgregion.

 



Kontaktperson: Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF