Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-07-01 11:00


Klart för start av 206 vårdcentraler i höst


206 vårdcentraler kommer att starta inom Västra Götalandsregionens vårdvalsmodell VG Primärvård den 1 oktober. Av dessa är 65 nya.

Regionens hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götaland har tecknat kontrakt med 118 offentliga och 88 privata vårdcentraler. 17 godkända vårdcentraler har valt att inte teckna kontrakt. Några av dessa kommer att starta senare och andra har tagit tillbaka sin ansökan. Dessutom finns ytterligare 2 ansökningar om start efter 1 oktober.

Bakom vårdcentralerna står Västra Götalandsregionens fem primärvårdsförvaltningar och 46 huvudmän i privat regi. Det blir dessa vårdcentraler som invånarna kommer att kunna välja mellan i mitten av augusti.

Ökat inflytande för invånarna 
Målet med VG Primärvård är att öka invånarnas inflytande i vården genom möjligheten att välja vårdcentral men också att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i vården.

Alla vårdcentraler som startar kommer att ha ett basutbud med specialister i allmänmedicin, distriktssköterska, psykolog eller psykoterapeut, barnhälsovård, medicinsk fotvård och sjuksköterska specialiserad inom kroniska sjukdomar. Vårdcentralerna har också ett ansvar för invånarna i närområdet och ska samverka med bland andra kommuner och sjukhus. Utöver detta kan vårdcentralerna anpassa sitt utbud efter patienternas behov.

 

Invånarna väljer vårdcentral i augusti

Den 17 augusti får alla invånare i Västra Götaland ett personligt brev hem i brevlådan. I brevet finns ett erbjudande om vårdcentral, en blankett för den som vill byta vårdcentral och en lista över vilka vårdcentraler man kan välja mellan.

Erbjudandet bygger på den vårdcentral som ligger närmast bostadsadressen eller om man har besökt vårdcentralen minst tre gånger eller om man har valt den tidigare. Val som har gjorts efter 1 juni kommer inte att tas med.

Den som är nöjd med erbjudandet behöver inte göra någonting. Den som vill välja en annan vårdcentral än den man har erbjudits ska skicka in sin blankett senast den 7 september till Västra Götalandsregionen. Den som har e-legitimation kan göra sitt val på webben. Efter den 1 oktober kan invånarna göra sitt val på vårdcentralen.

Telefonservice
Den 12 augusti öppnar Västra Götalandsregionen en särskild telefonservice dit invånarna kan vända sig med sina frågor.

Mer information om valet av vårdcentral finns på webben på 1177.se/vgregion

Sammanställning över alla vårdcentraler som har tecknat kontrakt

Mer om VG Primärvård

 

 

 



Kontaktperson: Hans Johanson, projektledare, 0708-39 97 80
Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF