Västra Götalandsregionen har fördelat 24 miljoner kronor till regionala forsknings- och utvecklingsprojekt för 2009. Det gäller patientnära forskning som på sikt kommer att ge nya och förbättrade behandlingsmetoder, ökad kvalitet i omhändertagande och bättre omvårdnad.
Av de 164 ansökningar som kom in har 100 beviljats medel. Av dessa är det 52 nya projekt och 48 som startats tidigare men som nu får pengar till fortsatt arbete. Totalt handlar det i år om närmare 40 olika medicinska specialiteter.
Bland de 100 projekt som får pengar finns bland annat följande:
Benskörhet efter operation
Ortopedkliniken inom NU-sjukvården får 226.000 kronor till att fortsätta studien om operation kan medföra benskörhet till följd av benmineralförlust. Studien ska också utröna om träning och rehabilitering kan motverka benskörhet och om det finns någon skillnad mellan könen. Den samhällsekonomiska för benskörhet i Sverige är beräknad till drygt 3,5 miljarder kronor.
Behandling av Whiplashskador
Sjukgymnastiken inom Södra Älvsborgs sjukhus får 331.000 kronor för att fortsätta studera behandling av Whiplashrelaterade besvär. Effekten av basal kroppskännedomsträning kommer att jämföras med behandling med fysisk aktivitet. Idag kan ingen behandling av Whiplashskador erbjudas som har vetenskapligt bevisad effekt.
Uppföljning ämnesomsättningsrubbning hos kvinnor
Gynekologiavdelningen vid Krokslätts vårdcentral i Mölndal får 285.000 kronor för att starta en 20 års uppföljning av PCOS, den vanligast ämnesomsättningsrubbningen hos kvinnor. Projektet ska se om kvinnor med rubbningen oftare får hjärt- och kärlsjukdomar och om de har lägre risk för frakturer. Om så är fallet kan behandling och förebyggande åtgärder leda till färre hjärt-kärlsjukdomar i denna grupp.
Tandproblem hos för tidigt födda barn
Tandvården i Borås får 136.000 kronor för att fortsätta sin studie om tandproblem hos för tidigt födda barn. Projektet är ett samarbete med folktandvårdskliniker inom hela Västra Götalandsregionen. För tidigt födda har en sämre munhygien, mer tandköttsinflammation och lägre salivmängd.
Samtliga projekt, namn på projektledare, projektledarens arbetsplats och kontaktuppgifter.